Društvo | 31.08.2023.

Novi pohod na Rim

Više pacova nego Rimljana, a ne fali ni divljih svinja

Pacovi viđeni oko Koloseuma i fotografije objavljene na društvenim mrežama izazvale su uzbunu u ovom talijanskom gradu. Na rimskim su ulicama do prošle godine i divlje svinje bile svakodnevna pojava. Neki dijelovi vječnog grada morali su donedavno uvoditi noćnu zabranu kretanja, svojevrsni policijski sat.

R.I.

Nakon pritužbi građana i turista da su oko Koloseuma, jedne od svjetski poznatih znamenitosti Rima, viđeni pacovi, počela je deratizacija ovog područja

Gradske vlasti u Rimu saopćile su u subotu da poduzimaju mjere za suzbijanje najezde pacova oko Koloseuma, nakon što su turisti na društvenim mrežama objavili fotografije glodara koji lutaju u blizini antičkog amfiteatra.

Pacovi viđeni oko Koloseuma i fotografije objavljene na društvenim mrežama izazvale su uzbunu u ovom talijanskom gradu.

Operateri kompanije AMA za upravljanje komunalnim otpadom stavili su mamce u šahtove ispred Koloseuma.

Talijanski kanal Rainews24, u vijesti pod naslovom "U Rimu ima više pacova nego Rimljana", koja je ranije objavljena, navodi da se procjenjuje da u glavnom gradu ima oko sedam miliona pacova.

Na rimskim su ulicama prošle godine i divlje svinje bile svakodnevna pojava. Neki dijelovi vječnog grada morali su uvoditi noćnu zabranu kretanja, svojevrsni policijski sat.

Divlje svinje mogle su se često vidjeti kako leže i lutaju po rismkim ulicama, kopaju po kantama ili rove po parkovima. Nisi rijetke ni nesreće na putevima koje uzrokuju neke od 2,3 miliona divljih svinja koliko se smatra da ih živi u Italiji.

Talijanska vlada poduzela je određene korake da se uništi populacija divljih svinja tek kad je ustanovljeno da su neke od njih bile pozitivne na afričku svinjsku kugu.

Riječ je o bolesti koja ne prijeti ljudima, ali može zaraziti i usmrtiti domaće svinje. Osim toga, stanovnici su prijavljivali sve češće napade agresivnih divljih svinja. U dijelovima sjevernog Rima bili su  zabranjeni piknici na otvorenome.

Vrlo zarazan virus svinjske kuge prvi puta se pojavio u istočnoj Africi početkom dvadesetog stoljeća, a zatim se proširio na Evropu i Aziju. Epidemije mogu biti razorne pa stočari moraju pobiti cijela stada kako bi spriječili širenje bolesti. U Kini, koja je najveći svjetski proizvođač svinjskog mesa, 2018. i 2019. godine farmeri su ubili stotine miliona svinja zbog virusne bolesti.

Stručnjaci kažu da je populacija divljih svinja porasla posljednjih desetljeća zbog visoke stope reprodukcije i nedostatka grabežljivaca, uz klimatske promjene, napore za pošumljavanje i smanjeni lov.

Stavovi koje zastupaju autori nisu nužno i stavovi uredništva. Nijedan dio ovog izdanja ne smije se umnožavati, kopirati ili na bilo koji način reproducirati i koristiti bez izdavačevog pismenog dopuštenja.

Povezani članci

Svečano otvorenje džamije Arnaudija u Banjaluci u utorak

Zelene beretke: Trećeg maja 1992. odbranjena je BiH i spašen je predsjednik Izetbegović

TROJKI SVANULO, NJIMA SMRKLO: 4.500 ljekara i stomatologa jutros tužilo Vladu FBiH za diskriminaciju

U ruševinama Gaze zatrpano je 10.000 leševa