Čuveni holandski slikar Vincent van Gogh rođen je 30. marta 1853, a izvršio je samoubistvo 29. jula 1890. Na današnji dan 1888, dvije godine pred smrt odsjekao je dio svoga lijevog uha, nakon što se žestoko posvađao sa Paulom Gauguinom, umjetnikom s kojim je sarađivao dok je boravio u Arlesu u Francuskoj.

Psihički bolestan, Van Gogh je često halucinirao i doživljavao napade od kojih je gubio svijest. Tokom jednog od tih napada uzeo je nož i odsjekao si komad uha. Kasnije se nije sjećao ničega. Ovaj detalj iz njegovog života navodi se gotovo uvijek kada se spomene njegovo ime.

Nakon što je izašao iz mentalne bolnice u Saint Remiu, doselio se u Auvers-sur-Oise, umjetničku koloniju u blizini Pariza, u kojoj je proveo posljednje mjesece života. Stekao je nove prijatelje i fokusirao se na slikarstvo. Njegovi savremenici kažu da je uspijevao naslikati jedno djelo dnevno. Prijatelji su se nadali da se psihički stabilizirao, ali Vincent nije mogao izaći na kraj sa brigama o budućnosti. Mentalno stanje mu se pogoršalo i izvršio je samoubistvo, ustrijelivši se iz revolvera.

Iako je živio svega 37 godina, ovaj se holandski slikar ubraja među najveće umjetnike ikada rođene. Najpoznatije su njegove slike: Zvjezdana noć, Čempresi, Spavaća soba u Arlesu, Vrane u žitnom polju, a poseban pečat slikarstvu dao je ciklus njegovih remek-djela pod nazivom – Suncokreti.

Većina njegovih slika nalazi se u muzeju u Amsterdamu koji nosi njegovo ime.