Naime, mnogi su skloni naručivati ogrjev u ljeto, tada je potražnja manja, pa su cijene niže. Ove godine nije tako. Ako danas naručujete ogrjev, tonu peleta platit ćete 640 maraka, tonu uglja – kamenog 216 maraka, drvenog 165 maraka, a metar drva 138 maraka.

Cijene drveta, i proizvoda koji od njega nastaju, od prošle su godine podivljale. Pelet je poskupio 100 posto. Razlog je, najvećim dijelom, velika potražnja u inozemstvu, pa naši proizvođači uglavnom izvoze drvo i proizvode od drveta. Pelet poskupio 155 posto u odnosu na prošlu godinu. Izvoz je povećan za 78 posto sa tendencijom daljnjeg povećanja. I ogrjevno drvo je poskupilo za blizu 40 posto. Za oblovinu je cijena porasla za skoro 400 posto, a izvoz porastao za blizu pet posto.

Ta pomama traje još od prošle godine, otkako se svijet počeo oporavljati od ekonomske covid krize. No, stvari su dodatno zakomplicirane ratom u Ukrajini i nesigurnom opskrbom plinom, pa je potražnja za ogrjevom na bazi drveta još i veća.

Mnogi bosanskohercegovački proizvođači i prometnici izvoze ogrjevno drvo i pelet u kvotama u visini od 90 posto, a pojedini čak i 100 posto svoje proizvodnje.