- Štrajkom želimo vidjeti hoće li cijene biti srušene ako niko ne bude kupovao tjesteninu. Cijena tjestenine je u totalnom nesrazmjeru s troškovima proizvodnje, izjavio je Furio Truzzi, šef udruženja Assoutenti.

Cijene prehrambenih proizvoda oštrije su rasle u Evropi nego u drugim ekonomskim silama, od SAD-a do Japana, a potaknute su višim troškovima energije i rada te zbog rata u Ukrajini.

Cijene su visoke uprkos padu troškova proizvodnje s rekordnih razina, uključujući pšenicu čije se brašno koristi za izradu tjestenine.
Trgovine i dobavljači su optuženi za ‘inflaciju pohlepe‘, ali ekonomisti tvrde da su maloprodajni profiti stabilni i da problem leži u većim troškovima proizvodnje hrane.

Neke su vlade, pod pritiskom, ograničile cijene osnovnih namirnica ili sklopile sporazume s trgovinama mješovitom robom kako bi smanjile troškove, mjera koja je popularna u javnosti, ali zapravo može pogoršati cijene hrane.

Kupci poput Noée Borey, 26-godišnjakinje koja kupuje namirnice u supermarketu u Parizu, kažu da bi prihvatili ograničavanje cijena nekih namirnica kako bi se pomoglo radnicima i studentima s niskim primanjima.

Ona je odlučila kupovati manje mesa i odlazi u dućane s povoljnijim cijenama.

- Neizbježna je činjenica da su svi proizvodi koje kupuje poskupjeli 20%, bilo da se radi o maslacu ili bobičastom voću. Više ne kupujem trešnje jer koštaju 15 eura po kilogramu, rekla je.

Francuska vlada postigla je tromjesečni sporazum s trgovačkim lancima kako bi oni snizili cijene stotina osnovnih namirnica i druge hrane, a očekuje se da će taj dogovor biti produžen do ljeta.

Britanija, u kojoj je inflacija dosegnula najvišu razinu u 45 godina, razmišlja o sličnom potezu.

Države poput Hrvatske i Mađarske, koja ima najveću inflaciju cijena hrane u EU, ograničile su cijene nekih proizvoda.

Italijanska vlada tvrdi da će pojačati praćenje cijena bližom saradnjom s 20 regija u zemlji, ali da neće nametati nikakva ograničenja.

Španija je izbjegla kontrolu cijena, ali je ukinula sav porez na dodanu vrijednost na osnovne proizvode i prepolovila porez na jestivo ulje i tjesteninu na 5%.

Cijene hrane i bezalkoholnih pića zapravo su snižene u Evropi, sa 17,5% stope inflacije u eurozoni koju čini 20 zemalja u martu na još uvijek bolnih 15% u aprilu.