Radovi na izgradnji dijela autoceste na koridoru Vc kod Zenice, na dionici Poprikuše-Nemila, napreduju predviđenom dinamikom. Trenutno je u fazi gradnje objekt most Golubinja 1, koji se sastoji od dva mosta za svaki kolovoz posebno, a koji prelaze preko dvokolosiječne željezničke pruge Doboj-Sarajevo, rijeke Bosne i jedne rampe petlje Poprikuše.

Poddionica Poprikuše – Nemila ukupne je dužine 5,8 kilometara. 

Iz firme Cengiz Insaat Sanayi ve Ticaret, koja je izvođač radova, navode da je lijevi most ukupnog statičkog raspona 434 metra, a desni 475 metara. Gradnja je znatno olakšana i primijetna je vremenska ušteda jer se u radu koristi sistem pokretnih skela tzv. MSS (Movable Scaffolding System).

“Gradnja gornje konstrukcije mosta izvodi se pomoću sistema pokretnih skela i koristi se tehnologija gradnje ‘raspon po raspon’. Inače, MSS omogućava lakšu gradnju rasponske konstrukcije mosta. Lijevi most ima četrnaest faza gradnje, dok desni ima jednu fazu više”, navode iz ove kompanije.

Gradnja jednog segmenta mosta prolazi kroz nekoliko faza. Prvo se obavljaju montaža i postavljanje sistema pokretnih skela, zatim se kod dizanja radne platforme postavlja oplata u projektirani položaj pa slijedi armiriranje i betoniranje segmenta mosta.

Ako se radi u skladu s planiranim aktivnostima i ako to vremenski uslovi dozvoljavaju, jedan segment mosta moguće je završiti za sedam dana.