Jedan francuski političar je podnio tužbu protiv francusko-izraelskog vojnika koji je navodno vidio kako "brutalizira" palestinske zatočenike u Gazi.

Thomas Portes, poslanik u Nacionalnoj skupštini koji predstavlja stranku France Unbowed (LFI), pokrenuo je tužbu protiv vojnika optuženog za "saučesništvo u ratnim zločinima i mučenju".

Više video zapisa koji navodno prikazuju francusko-izraelske vojnike kako ponižavaju palestinske zatvorenike u Gazi postali su viralni u proteklih nekoliko dana, što je izazvalo pozive u Francuskoj da vlasti istraže i procesuiraju dvojne francusko-izraelske državljane zbog njihovog učešća u ratnim zločinima.

U jednom od videa, koji je postao viralan u srijedu, izraelski vojnik koji govori francuski snimio je sebe kako pušta popularnu francusku dječju pjesmu na razglasu u autobusu punom palestinskih zatočenika.

"Ovdje vlada sjajna atmosfera", rekao je vojnik na francuskom, prolazeći između redova zatvorenika s povezom na očima.

The New Arab nije mogao potvrditi lokaciju i tačan datum video snimka, ali slike su slične ostalima koje su izraelski vojnici objavili na internetu i na kojima se vidi kako palestinski zatočenici podliježu ponižavajućem tretmanu.

Još jedan video koji je naširoko kružio prošle sedmice prikazuje Palestinca sa povezom na očima i lisicama na rukama kojeg zlostavlja nekoliko izraelskih vojnika, koji ga brutalno guraju iz kamiona.

Govoreći na francuskom, čovjek koji je snimio video čuje se kako nekoliko puta vrijeđa zatvorenika.

"Mučili su ga da bi progovorio", rekao je muškarac na snimku.

"Jeste li mu vidjeli leđa?" dok snima leđa jednog od zatočenika, na kojima se vide očigledni tragovi torture.

Dva videa su kružila na društvenim mrežama i izazvala pometnju u Francuskoj, gdje su mnoge javne ličnosti i propalestinske pristalice pozvale francuske vlasti da istraže i identifikuju dvojne francusko-izraelske državljane koji su navodno umiješani u ratne zločine u Gazi.

Snimci su čak izazvali odgovor francuske vlade u četvrtak, a glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova rekao je novinarima da je francusko pravosuđe "nadležno" da istražuje ratne zločine koje su počinili njegovi građani u inostranstvu, "uključujući i tokom ovog sukoba koji je u toku".

Portes i članovi njegove krajnje lijeve stranke pozvali su francusku vladu da istraži navode o ratnim zločinima u Gazi još u decembru, prenijevši više video zapisa koji naizgled prikazuju zlostavljanja francuskih državljana koji služe u izraelskoj vojsci u Gazi.

"Pošto UN, preko nekoliko svojih specijalnih izvjestitelja, naglašava genocidne rizike i da je 19.000 Palestinaca izgubilo živote, učešće francuskih državljana u ovim zločinima baca sjenu na Francusku", napisao je Portes u pismu francuskom ministru pravde 20. decembar.

Slični slučajevi će vjerovatno biti pokrenuti u narednim sedmicama i mjesecima, s obzirom na veliki broj francuskih državljana koji služe u izraelskoj vojsci.

Palestinski advokati i grupe solidarnosti već su upozorili da će "dodati imena" francusko-izraelskih vojnika identifikovanih na internetu u takvim video zapisima u dosije koji se trenutno priprema za krivično gonjenje.

"On nosi francusko državljanstvo. Njegov dosije će biti dodat predstojećim francuskim pritužbama," tvitovao je Dyab Abou Jahjah, predsjednik palestinskog pokreta solidarnosti March30Movement 24. februara kao odgovor na sliku koju je na Tinderu objavio francusko-izraelski vojnik, pozira u domu u Gazi pored donjeg rublja raseljenih Palestinki.

Na osnovu višedecenijskog sporazuma između Francuske i Izraela, potpisanog 1959. godine, Izrael može regrutirati dvojne francusko-izraelske državljane.

Procjenjuje se da je 4.000 Francuza bilo uvršteno u izraelsku vojsku 2018. godine, prema zvaničnim podacima koje je Izrael dao francuskim medijima, ali je vjerovatno da će se ta brojka značajno povećati od početka rata u Gazi s obzirom na to da je Izrael regrutirao preko 360.000 rezervista, mnogi dvojni državljani, nakon 7. oktobra.