Kako Dodik obično tvrdi, entitet RS je bolji dio Bosne i Hercegovine, ali džaba ljepota bez para. A da nema para, to svakim danom postaje jasnije i vidljivije. Osim već spomenutog HET-a, koji će ići u povećanje kapitala kroz emisiju dionica na Banjalučkoj berzi, kako bi obezbijedio novac za izgradnju „Hidroelektrane Dabar“, takav primejr slijedit će i „Hidroelektrane na Drini“.

Naime, u posljednjim danima prošle godine u Foči je ozvaničen početak izgradnje energetskog sistema hidroelektrane “Bistrica”. Međutim, iako su radovi krenuli, investitor “Hidroelektrane na Drini” nisu pronašle sredstva za taj projekat pa su prinuđeni da novac daju iz tekućeg poslovanja. Nakon što su im propala dva pokušaja da pronađu finansijsku instituciju koja bi ih kreditirala, u “HE na Drini” donijeli su odluku da idu u dokapitalizaciju preduzeća “HE Bistrica” sa 56,3 miliona maraka. Odluku je u novembru donio Nadzorni odbor preduzeća, nakon što su za to dobili saglasnost Vlade Republike srpske, a u zadnjim danima prošle godine i podršku akcionara, piše portal Capital.ba.

Podsjećamo, preduzeće ”HE Bistrica” Republika srpska kupila je za 21 milion maraka, a jedan od vlasnika bio je Milenko Čičić, privrednik iz Laktaša i vlasnik preduzeća “Kaldera company”. Ništa to ne bi bilo čudno da Republika srpska to isto preduzeće nije prodala Čičiću prije 14 godina za 6,8 miliona maraka. Riječ je o preduzeću koje je imalo koncesiju na izgradnju tri centrale na istoimenoj rijeci u Foči.

No, ni tu ne prestaju Dodikovi elektro-novčani problemi. Krediti kineskih banaka neće biti dostupni za izgradnju termoelektrane (TE) “Ugljevik 3”, potvrdila je Sunningwell International Limited, kompanija koja bi zajedno s Kineskom nacionalnom elektrotehničkom kompanijom (CNEEC) trebala biti izvođač radova na izgradnji spomenute TE.

Portal Capital.na objavio je nedavno da Kinezi preuzimaju „Ugljevik 3“ od kotroverznog ruskog biznismena Rašida Serdarova, koji za taj projekt ima koncesiju u Republici srpskoj. Međutim, gradnja je postala neizvjesna nakon što je u septembru 2021. godine kineski predsjednik Xi Jinping na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija (UN) izjavio da Kina neće više graditi nove energetske projekte na ugalj.

Iz Sunningwell International Limited naveli su da sada traže alternativne izvore finansiranja TE “Ugljevik 3”.

Vlada Republike srpske prošle godine izašla je u susrеt ruskom oligarhu Rašidu Sredarovu i produžila rok za izgradnju i korištenje termoelektrane „Ugljevik 3“ na 44 godine. Vlada je po ko zna koji put prihvatila zahtjeve „Comsar Energy RS“, koja je u vlasništvu firme „Comsar Energy Limited“ Rašida Serdarova, iako su probijeni svi rokovi za izgradnju te termoelektrane koja je, po ranijim najavama, već trebalo biti puštena u rad.

Prethodno je Vlada Republike srpske dozvolila kompaniji „Comsar Energy“ da poveća snagu planirane TE „Ugljevik 3“ na 700 MW suprotno Strategiji razvoja energetike RS i politikama Energetske zajednice.