Na videosnimku se vidi kako autobus sa migrantima ulazi u luku, iako tačan broj dolazaka još nije potvrđen, prenosi Anadolija.

U međuvremenu, grupa ljudi se okupila blizu ulaza u luku u znak protesta protiv vladine politike azila, posebno plana slanja migranata na plutajuće objekte.

Noseći transparente, demonstranti su uzvikivali slogane “Izbjeglice su dobrodošle“, “Ne, zatvorskim barkama“ i “Stop, krajnjoj desnici“

Plan britanske vlade da počne premještanje prve grupe od 50 migranata na baržu, privezanu u Portland Port u Dorsetu, odgođen je prošle sedmice zbog sigurnosnih razloga, prenosi Anadolija.

Plan ima za cilj smjestiti do 500 muškaraca, od 18 do 65 godina, na trospratnoj plutajućoj barži dok čekaju rezultate svog zahtjeva za azil.

Prošlog ponedjeljka, Britanski sindikat vatrogasnih brigada (FBU) također je osudio planove vlade da smjesti izbjeglice na baržu Bibby Stockholm, rekavši da bi ona mogla postati “plutajući Grenfell“, misleći na požar u londonskoj stambenoj zgradi Grenfell Tower iz 2017. godine kada je poginulo 72 ljudi.

Vlada pak tvrdi da su objekti, kao što je Bibby Stockholm, znatno isplativiji od hotela.

Osobe upućene u ovu ustanovu biće neoženjeni odrasli muškarci od 18 do 65 godina koji trenutno borave u hotelima.

Britanski premijer Rishi Sunak naveo je rješavanje prijelaza malih brodova kao jedan od svojih pet prioriteta nakon što je više od 45.000 migranata stiglo u zemlju prešavši Lamanš prošle godine.