Vojne snage Velike Britanije narednih dana će rasporediti dodatnih 200 vojnika na Kosovu, nakon povećanja tenzija u sjevernom dijelu zemlje.

Iz Ministarstva odbrane Velike Britanije je saopćeno da aktivacija dolazi nakon zahtjeva od NATO-ovog vrhovnog savezničkog komandanta za Evropu da se pridruži mirovnoj misiji NATO-a na Kosovu.

“Brza reakcija Ujedinjenog Kraljevstva je demonstracija jedinstvenih sposobnosti i posvećenosti Oružanih snaga Ujedinjenog Kraljevstva održavanju mira i bezbjednosti u regionu. Britanske snage će se rasporediti u mirovnu misiju NATO-a na Kosovu na zahtjev NATO-a. Ovo je posljedica nasilnog napada na Kosovsku policiju na sjeveru Kosova 24. septembra i povećanja tenzija u regionu”, navodi se u saopćenju.

Ističe se da će nakon zahtjeva vrhovnog komandanta savezničkih snaga za Evropu i odobrenja Sjevernoatlantskog savjeta, Ujedinjeno Kraljevstvo u narednim danima rasporediti oko 200 vojnika iz 1. bataljona Kraljevskog puka princeze od Walesa da se pridruže britanskom kontingentu od 400 vojnika koji je već na Kosovu kao dio godišnje vježbe.

“Ovo raspoređivanje je svjedočanstvo liderstva i agilnosti odbrane Ujedinjenog Kraljevstva, ovo raspoređivanje će obezbijediti snagu i stručnost NATO-u, kao dio naše ključne i nepokolebljive posvećenosti alijansi.”

Admiral Sir Tony Radakin, načelnik štaba odbrane, izjavio je da raspoređivanje 1. bataljona Kraljevskog puka princeze od Walesa pokazuje odziv Oružanih snaga Ujedinjenog Kraljevstva.

“Mi nastavljamo da budemo osnovni dio NATO Alijanse, dijeleći našu vojnu ekspertizu i snagu. Proširenje naše podrške Kosovskim snagama (KFOR) naglašava našu nepokolebljivu posvećenost NATO-u i bezbjednosti regiona Zapadnog Balkana”, kazao je admiral Radakin.

Pod komandom NATO-a i radeći zajedno s drugim savezničkim snagama, snage Ujedinjenog Kraljevstva bit će na raspolaganju za izvođenje operacija u skladu s mandatom KFOR-a za održavanje sigurnog okruženja i slobode kretanja za sve ljude na Kosovu.

NATO vodi operaciju podrške miru na Kosovu (KFOR) od juna 1999. godine. Trupe KFOR-a predvođene NATO-om obezbjeđuje 28 zemalja.

Ujedinjeno Kraljevstvo doprinosi dvije jedinice obavještajnog nadzora i izviđanja (ISR), štabne oficire u štab misije uz obavezu SRF-a, koji se održava u pripravnosti od 14 dana. Obaveza Velike Britanije prema KFOR-u produžena je u maju 2023. godine kada je ministar oružanih snaga James Heappey najavio da će Velika Britanija nastaviti da doprinosi misiji NATO-a najmanje do 2026. godine.

Snage Ujedinjenog Kraljevstva su preuzele ključnu ulogu u očuvanju mira i jačanju sigurnosti u regionu više od dvije decenije i zajedno sa svojim saveznicima nastavljaju da pokazuju kolektivnu snagu u suočavanju sa složenim pitanjima s kojima se svijet danas suočava.

U napadu grupe naoružanih Srba 24. septembra u Banjskoj na sjeveru Kosova ubijen je jedan kosovski policajac, dok su najmanje tri naoružana Srbina ubijena. Odgovornost za organizaciju napada preuzeo je Milan Radoičić, bivši potpredsjednik Srpske liste.