Utakmicom Radnik-Leotar večeras počinje nova sezona Premijer lige Bosne i Hercegovine u fudbalu. Reklo bi se da počinje onako kako je i završila, s puno nejasnoća i nepoznanica koji su pred ljubiteljima najelitnijeg domaćeg takmičenja. 

Istupanje Olimpika, oduzimanje licence Mladosti iz Doboja kod Kaknja, odustajanje Krupe i zamjena u vidu trebinjskog Leotara, neka su od dešavanja koja su obilježila kraj prošle i početak ove sezone. 

Interes za ligom značajno je smanjen, čemu je doprinijela pandemija, skandali, ali i kontinuirano loš fudbal, na koji se izgleda polahko svi navikavamo. 

Iako javnost kao i prethodnih godina očekuje da su favoriti za osvajanje titule prvaka najtrofejniji klubovi u državi, sarajevski rivali Željezničar i Sarajevo, trenutno činjenično stanje na terenu jeste nešto drugačije. 

Željezničar se nalazi u najvećoj poslijeratnoj finansijskoj i strukturalnoj krizi, pa je imeprativ ove ekipe stabilizacija kluba i pokušaj izlaska u Evropu, što je u ovom trenutku izuzetno visok cilj, uzmemo li u obzir sve okolnosti sa kojima se Željezničar suočava u posljednjih pola godine. 

Sarajevo je u nešto boljoj poziciji, ali izuzetno turbulentna dešavanja unutar kluba, koja su kulminirala ranim ispadanjem iz evropskih takmičenja od skromne moldavske ekipe Milsami, govore nam da je Sarajevo daleko od ekipe koja je u posljednjih nekoliko godina redovno osvajala trofeje. 

Zrinjski i Široki Brijeg nameću se kao tradicionalno konkurentne ekipe, iako se  i u ova dva hercegovačka tima primjećuje dosta problema, koji su rezultirali dosta promjena u igračkom kadru, ali i u budućim poslovnim poduhvatima. 

Banjalučki Borac koji očigledno od dolaska Vice Zeljkovića na čelo Fudbalskog saveza BiH ima određene protekcije koje su se mogle vidjeti u više navrata, važi za najozbiljnijeg kandidata za odbranu naslova prvaka, a svoje aspiracije prema vrhu potvrdili su i u dvomeču sa rumunskim prvakom Clujom u okviru kvalifikacija za Ligu prvaka. 

Velež je u naletu, ali prema viđenom u dvomeču sa predstavnikom Sjeverne Irske, Mostarci će morati uložiti dodatne napore ukoliko žele osvojiti prvu titulu prvaka u svojoj gotovo stogodišnjoj historiji. 

Publika se konačno vraća na premijerligaške stadione, a da li će konačno imati vidjeti ono zbog čega se dolazi na stadione vidjećemo već ovoga vikenda.