Nakon što su tesno podržali izraelsku vojnu akciju u Gazi u novembru, Amerikanci se sada protive kampanji sa solidnom razlikom. Prema Gallupovom istraživanju trenutno 55 posto ne odobrava postupke Izraela, dok 36 posto odobrava, 

Najnoviji rezultati su iz ankete od 1. do 20. marta. 

Anketa je završena prije nego što je Vijeće sigurnosti UN-a u ponedjeljak donijelo rezoluciju kojom se poziva na prekid vatre tokom Ramazana. Mjera je usvojena jer su Sjedinjene Države bile suzdržane. SAD su ranije stavile veto na druge rezolucije kojima se poziva na prekid vatre.

Sedamdeset četiri posto odraslih Amerikanaca kaže da pomno prati vijesti o situaciji između Izraela i Hamasa, slično Gallupovim 72 posto izmjerenim u novembru. Jedna trećina Amerikanaca (34%) kaže da “veoma pažljivo prate situaciju”.

Neodobravanje izraelske vojne akcije je slično bez obzira na to koliko pažnje Amerikanci poklanjaju sukobu. Međutim, vjerovatnije je da oni koji obraćaju manje pažnje nemaju mišljenje o tome, što rezultira manjim odobravanjem nego što se vidi među ljudima koji obraćaju veću pažnju.

Sve tri glavne stranačke grupe u SAD-u postale su manje podrška akcijama Izraela u Gazi nego u novembru. Ovo uključuje pad od 18 procentnih poena u odobravanju i kod demokrata i kod nezavisnih, i pad od sedam poena među republikancima.

Nezavisni su prešli sa podijeljenosti u stavovima o izraelskoj vojnoj akciji na protivljenje. Demokrate, koje su već u novembru bile u velikoj mjeri protiv, sada su još više, sa 18% odobravanjem i 75% neslaganjem.

Republikanci i dalje podržavaju vojne napore Izraela, ali smanjena većina - 64%, što je pad sa 71%.

Široko rasprostranjeno protivljenje demokrata akcijama Izraela naglašava teškoću ovog pitanja za predsjednika Joea Bidena među njegovim najodanijim pristalicama. Neki demokratski kritičari vjeruju da je Biden previše blisko povezan s Izraelom jer nije poduzeo jače akcije da promovira prekid vatre i da pomogne palestinskim civilima zatečenim u ratnoj zoni.

Bajdenova ocjena odobravanja njegovog rješavanja situacije na Bliskom istoku, od 27%, njegova je najniža od pet pitanja testiranih u istraživanju. To je zato što mnogo manje demokrata (47%) odobrava način na koji on rješava situaciju između Izraelaca i Palestinaca nego što odobrava njegovo rukovođenje ekonomijom, okolišem, energetskom politikom i vanjskim poslovima, općenito. Po tim pitanjima, čak 66% demokrata odobrava Bajdena.

Samo dodatno doprinoseći niskom Bajdenovom rejtingu o situaciji na Bliskom istoku, samo 21% nezavisnih i 16% republikanaca odobrava njegov učinak po tom pitanju.

Ipak, čini se da bliskoistočni sukob nije uzeo očigledan danak na Bajdenov politički položaj. Njegov ukupni rejting odobravanja rada je 40%, u poređenju sa 37% u anketama u oktobru i novembru, možda ga je podiglo veće povjerenje Amerikanaca u američku ekonomiju.

Kako se rat Izraela i Hamasa odugovlači, američka podrška akcijama svog saveznika u ratu opada. Ovo je uslijedilo nakon Gallupove februarske ankete koja je pokazala da Amerikanci imaju manje pozitivne stavove i o Izraelu i o Palestinskim vlastima.

Iako Amerikanci loše ocjenjuju Bajdenovo vođenje sukoba, njegov ukupni rejting odobravanja mandata sada nije niži nego prije početka sukoba. Pitanje se ne registruje visoko kada se od Amerikanaca traži da navedu najvažniji problem sa kojim se suočavaju SAD. Niti se visoko kotira kada Amerikanci svako od nekoliko međunarodnih pitanja ocjenjuju kao kritičnu prijetnju vitalnim interesima SAD-a. To bi moglo naštetiti predsjedniku smanjenjem izlaznosti među potencijalnim Bidenovim glasačima kojima je jako stalo do ovog pitanja i uznemireni su njegovim rješavanjem situacije.