Izraelska vojska izvela je nekoliko napada na palestinsku teritoriju na Zapadnoj obali, tokom kojih su se vodile intenzivne borbe između izraelskih snaga i stanovnika autonomije.

Kako prenosi Al Jazeera, pozivajući se na Ministarstvo zdravlja Palestinske uprave, u proteklih 19 sati izraelska vojska ubila je više od sedam Palestinaca na Zapadnoj obali, čime je broj ubijenih stanovnika ovog dijela palestine od 7. oktobra porastao na 176.


Izbjeglički logor Al-Arrub

Osim toga, navodi se da je izraelska vojska započela napad na palestinski izbjeglički logor Al-Arrub, koji se nalazi sjeverno od Hebrona, na Zapadnoj obali.

Snimka objavljena na društvenim mrežama pokazuje izraelske okupacijske vojnike kako koriste palestinskog zarobljenika kao “živi štit” tokom sukoba u ovom izbjegličkom logoru.

Al-Arrub je palestinski izbjeglički logor smješten na jugu Zapadne obale duž puta Hebron-Jerusalem, u pokrajini Hebron u državi Palestini. Al-Arroub nalazi se 15 kilometara južno od Betlehema, sa ukupnom površinom od 240 kvadratnih metara.

Od Šestodnevnog rata 1967. logor je bio pod izraelskom okupacijom. Po popisu stanovništva iz 1967. koji su provele izraelske vlasti imao je 3.647 stanovnika.

Prema Palestinskom centralnom birou za statistiku (PCBS), u logoru je 2011. godine živjelo  8.941 osoba.