Ko od nas nije poželio da bude plaćen da samo sjedi i čita? Bez obaveza, bez zadataka vezanih za posao - samo honorar u zamjenu za čitanje knjige po vašem izboru, za zadovoljstvo.

Za one koji su sanjarili o ovakvom poslu imamo dobre vijesti! Knjižara Perelandra u Fort Collinsu, ima posao za vas: stalni čitalac.

The Colorado Sun najavio je nastup svijetu prošle sedmice kroz zanimljiv intervju sa Joeom Braunom, glavnim kupcem knjiga u radnji, kao i trenutnim stalnim čitaocem Stevenom Shaferom. Detalji su gotovo previše dobri da bi bili istiniti: tromjesečni boravak dolazi sa 50 dolara mjesečno za knjige i još 50 dolara mjesečno za kafu/poslastice, kao i pristup veleprodajnoj cijeni za kupovinu knjiga. Sve što treba da uradite je da uđete u prodavnicu nekoliko puta sedmično da čitate neko vrijeme.

Naravno, čitaoci to piju kafu, jedu — i to s pravom. Zašto nam se ne bi dala prilika da usporimo, učinimo nešto za sebe i pokažemo da ne mora sve biti u vezi sa potrošnjom ili proizvodnjom? A ima li boljeg načina da to učinite od čitanja knjige uz napitak po izboru, u ugodnoj knjižari, okruženi drugim ljubiteljima knjiga?

Još nema najava da li bi se ovaj model mogao proširiti, ali nadamo se da hoće. Savremeni materijalistički koncept življenja je u ogromnoj potrebi povratka sebi, odnosno knjizi kao putu za lično ozdravljenje i napredovanje.

S druge strane marketing nema granica i svaku krizu vidi kao priliku.