Svemirska letjelica Luna 25 prijavila je "vanrednu situaciju na brodu", saopćila je u subotu ruska svemirska agencija Roskosmos.

Incident se dogodio dok je letjelica pokušavala ući u orbitu prije slijetanja, navodi Roskosmos.

"Tokom operacije došlo je do vanredne situacije na automatskoj stanici, koja nije dozvolila da se manevar izvede sa navedenim parametrima", navodi Roskosmos u Telegramu.

"Upravljački tim trenutno analizira situaciju", dodala je svemirska agencija.

Još nije jasno da li će to pitanje spriječiti lunarni lender, koji je trebao sletjeti blizu južnog pola Mjeseca već u ponedjeljak, u pokušaju prizemljenja.

Ruska misija luna 25 označila je prvi pokušaj zemlje da spusti svemirski brod na Mjesec od sovjetskog doba. Posljednji put, Luna 24, sletjela je na površinu Mjeseca 18. avgusta 1976. godine.


Letjelica je lansirana sa kosmodroma Vostočni u ruskoj Amurskoj oblasti na raketi Sojuz-2 Fregat 10. avgusta, čime je vozilo krenulo na brz put na Mjesec.

Putanja Lune 25 omogućila joj je da nadmaši indijski lunarni lender Chandrayaan-3, koji je lansiran sredinom jula, na putu do površine Mjeseca.

Medijski sadržaji o tome da se Indija i Rusija utrkuju za sijetanje na južni pol, međutim, nisu sasvim tačne, smatra astrofizičar Jonathan McDowell, istraživač u Centru za astrofiziku, Harvard & Smithsonian. On je istakao da se na oba projekta radi više od decenije.

Sigurno spuštanje svemirske letjelice na površinu Mjeseca označilo bi ogroman korak za ruski svemirski program.

Rusija takođe nastoji da dokaže da njen civilni svemirski program, za koji neki stručnjaci kažu da se decenijama suočava sa problemima, još uvijek može da obavlja misije visokog profila i visoke uloge.

"Imali su mnogo problema s kontrolom kvaliteta, korupcijom, finansiranjem", rekla je Victoria Samson, direktorica ureda u Washingtonu za Secure World Foundation, neprofitnu organizaciju koja promovira mirno istraživanje svemira.