Ramazan je deveti mjesec u islamskom kalendaru, u svijetu poznatiji kao mjesec posta za sve muslimane. To je jedna od najdublje ukorijenjenih tradicija islama a sada se sve češće može vidjeti i profesionalne fudbalere kako poste tokom treninga ili priprema ili kako se iftare u prekidima utakmica.

Velike svjetske zvijezde poput Karima Benzeme, Mohameda Salaha ili Paula Pogbe neke su od figura koje se iz godine u godinu pridržavaju ramazanske tradicije i koje su znale zablistati na terenu unatoč činjenici da ne mogu piti ni vodu tokom napornih svakodnevnih treninga i, naravno, ne mogu jesti hranu od izlaska sunca do zalaska.

Podsjetimo, 2018. Ramazan je pao uoči finala UEFA Lige prvaka između Real Madrida i Liverpoola. U engleskom su timu te godine igrali Mohamed Salah i Sadio Mané, obojica muslimanske vjeroispovijesti i, suprotno onome što su mnogi nagovještavali, nisu prekršili tradiciju u svojoj vjeri, odbijajući u svakom trenutku piti vodu.

U tri najjače svjetske lige, engleskoj, španskoj i njemačkoj, igra veliki broj muslimanskih igrača pa rukovodstva klubova sve češće traže od lige da utzakmice zakazaju što je kasnije moguće ili da se njihovi dueli nakratko prekidaju, kao što je bio slučaj u njemačkom prvenstva, kada je u duelu između Augsburga i Mainza 05, sudija prekinuo utakmicu kako bi se Moussa Niakhité iftario.

Karim Benzema, aktualni osvajač Zlatne lopte, jedan je od najpoznatijih među muslimanskim fudbalerima. Posljednjih godina, baš u vrijeme ramazana, Francuz alžirskog porijekla igrao na najvišem nivou i s ponosom je govorio o prakticiranju ove tradicije svoje vjere: “Ramazan je dio mog života i moja vjera čini ramazan obavezom. Za mene je to jako važno i dobro se osjećam kad postim.”