Nekoliko dana nakon što je pakistanski predsjednik Arif Alvi raspustio Donji dom parlamenta, otvarajući put općim izborima pod neutralnom privremenom administracijom, imenovan je novi privremeni premijer.

Predviđeno je da izbori budu održani u roku od 90 dana, do novembra, ali neizvjesnost se nadvija nad datumom dok se nacija bori s ustavnom, političkom i ekonomskom krizom.

Evo nekoliko ključnih pitanja o situaciji i kako se očekuje da će se odvijati sljedećih nekoliko mjeseci učio 76. godišnjice nezavisnosti:

Ko je novi službenik premijera?

Odlazeći premijer Shehbaz Sharif i opozicioni lider Raja Riaz Ahma imenovali su senatora Anwara ul-Haqa Kakara iz Balochistan Awami partije (BAP), koalicionog saveznika koji je povukao podršku Imranu Khanu krajem marta.

Malo poznati senator iz Baludžistana, pakistanske najmanje naseljene pokrajine, predvodit će privremenu vladu do sljedećeg glasanja i imati zadatak da izabere kabinet koji će voditi ključna ministarstva.

Sharif će ostati premijer sve dok predsjednik Alvi ne odobri privremenog premijera. On i opozicioni lider u parlamentu izabrali su konsenzusnog lidera da vodi privremenu administraciju.

Hoće li izbori biti odloženi?

Privremena vlada mora održati izbore u roku od 90 dana. Međutim, nakon što je odlazeća vlada odobrila novi popis stanovništva u svojim posljednjim danima, izborna komisija mora odrediti nove izborne granice.

Vježba povlačenja novih granica za stotine saveznih i pokrajinskih izbornih jedinica u zemlji od 241 miliona ljudi mogla bi potrajati najmanje šest mjeseci ili više, kaže bivši zvaničnik komisije.

Izborna komisija mora objaviti koliko će vremena biti potrebno za završetak vježbe, koja može uključivati ​​i sporove kandidata oko novih formiranih izbornih jedinica, i na osnovu toga odrediti datum izbora.

Koja je uloga vojske?

Vojska i dalje ima veliku ulogu iza kulisa u zemlji. Ona direktno vlada Pakistanom više od tri decenije 76-godišnjeg postojanja zemlje i ima izuzetnu moć nad politikom.

Politički analitičari strahuju da bi, ako se privremene postavke produže dalje od svog ustavnog mandata, produženi period bez izabrane vlade omogućio bi moćnoj vojsci da konsoliduje svoju kontrolu.

Ko su glavni kandidati?

Tri su glavna kandidata za vođenje sljedeće vlade: Pakistan Tehreek-e-Insaf (PTI), Pakistanska muslimanska liga Nawaz (PML-N) Shehbaza Sharifa i Pakistanska narodna partija (PPP).

S obzirom da je Khan u zatvoru i da mu je zabranjen pristup na birališta, njegov PTI će se nadati da će unovčiti simpatije i bijes pristalica i ponoviti svoju izbornu pobjedu iz 2018. godine. Ali usred kontinuiranog sukoba s vojskom, izgledi PTI-a zavise od detanta sa generalima, što izgleda malo vjerovatno kako sada stoji.

Trostruki premijer Nawaz Sharif, brat odlazećeg premijera i čiji je PML-N bio stariji partner u odlazećoj koalicionoj vladi, traži povratak iz egzila. Ali s obzirom da je osuđujuća presuda za korupciju protiv njega još uvijek na snazi, Shehbaz ostaje predvodnik za povratak na vlast.

Bilawal Bhutto Zardari, 34, mladi predsjednik PPP-a i sin bivše premijerke Benazir Bhutto, još je jedan ključni kandidat. Napravio je dobar posao na lokalnom nivou i u ključnim stranim prijestolnicama na svom prvom vladinom poslu kao ministar vanjskih poslova u odlazećoj vladi, a nadaleko ga se doživljava kao budući premijer.

Izazovi uoči izbora

Ekonomska stabilizacija je najveći izazov s privredom od 350 milijardi dolara na uskom putu oporavka nakon što je spas od Međunarodnog monetarnog fonda izbjegao neizvršenje duga. Ekonomske reforme su već podstakle historijsku inflaciju i kamatne stope.

Politička neizvjesnost je još jedan veliki front nakon Khanovog zatvaranja i zabrane. Nije bilo nasilja nakon njegovog hapšenja, za razliku od maja kada su njegove pristalice divljale, ali će njegov nastavak pritvora pokrenuti pitanje kredibiliteta izbora.

Ustavna i pravna pitanja će se obavezno pojaviti ako izbori budu odloženi duže od 90 dana, pri čemu se zna da će aktivni Vrhovni sud uskočiti u tumačenje ustavnih pitanja.

Hoće li Imran Khan igrati ulogu na općim izborima?

Bivši premijer Imran Khan, glavni opozicioni lider u zemlji, vjerovatno neće imati nikakvu ulogu u ovom procesu jer su članovi njegove stranke prošle godine podnijeli ostavke u parlamentu u znak protesta protiv njegove smjene u glasanju o nepovjerenju.

Opoziciju sada čine disidenti njegove stranke, uključujući i lidera opozicije Raja Riaz Ahmada. Khan je trenutno u zatvoru na tri godine nakon što je osuđen zbog optužbi za korupciju i zabranjeno mu je pet godina da učestvuje na izborima. On je negirao optužbe.