Prosječna mjesečna isplaćena neto-plaća za maj 2023. godine u Federaciji BiH iznosila je 1.277 KM i nominalno je viša za 3,6 posto a realno viša za 4,0 posto, u odnosu na prethodni mjesec, objavio je Federalni zavod za statistiku.

U odnosu na isti mjesec prošle godine prosječna mjesečna isplaćena neto-plaća po zaposlenom za maj 2023. godine nominalno je viša za 15,0 posto a realno viša za 8,7 posto. Ova razlika između rasta nominalne i realne plaće zapravo govori da plaće rastu brže od inflacije i da se nakon snažnog inflacijskog pritiska kupovna moć stanovništva konačno povećava.

Analiza podataka prema djelatnostima u maju 2023. godine u odnosu na april 2023. godine pokazuje da je najveće povećanje prosječne mjesečne isplaćene neto plaće zabilježeno u djelatnosti “Poljoprivreda, šumarstvo i ribolov” za 11,1 posto, u djelatnosti “Proizvodnja i snabdijevanje električnom energijom, plinom, parom i klimatizacija” za 10,9 posto te u “Djelatnosti zdravstvene i socijalne zaštite” za 10,2 posto.

U isto vrijeme najveće smanjenje prosječne mjesečne isplaćene neto-plaće zabilježeno je u djelatnosti “Poslovanje nekretninama” za 1,5 posto i “Umjetnost, zabava i rekreacija” za 1,2 posto.

Najviše plaće u maju 2023. godine zabilježene su u djelatnosti “Proizvodnja i snabdijevanje električnom energijom, plinom, parom i klimatizacija” i u prosjeku iznose 2.057 KM, a najniže u “Djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane (hotelijerstvo i ugostiteljstvo)” gdje su u prosjeku 760 KM.

Iako je rast plaća neosporan, dugi period rasta cijena učinio je da se ovo poboljšanje još nedovoljno osjeća u svakodnevnom životu, naročito zbog nedovoljnog rasta plaća u privatnom sektoru. A ima tu dosta i do subjektivnog osjećaja: bez velike muke uočavamo da je nešto poskupilo, ali nam rijetko pada na pamet da u to poskupljenje uračunamo u povećanje plaća.