Da bi televizijske sapunice potencijalno mogla kreirati umjetna inteligencija (AI) u narednih tri do pet godina, najavio je britanski režiser James Hawes, inače autor popularne televizijske serije „Slow Horses“.

"Mi smo u Društvu režisera održali forum o seriji „Doktori“, programu BBC-a. Jedan od kolega počeo je govoriti u primjeni umjetne inteligencije, a ja sam nakon toga počeo istraživati koliko će vremena proći prije nego se takve serije budu mogle u potpunosti napraviti pomoću generativne umjetne inteligencije.

Napravio sam anketu sa raznim stručnjacima iz oblasti produkcije vizuelnih efekata, piscima, pravnicima, inžinjerima… Zaključio sam da će to biti moguće za tri do pet godina.“

Hawes vjeruje da će AI kreirati scenarije i snimke, potencijalno otklanjajući potrebu za piscima i glumcima. Da bi to objasnio, osvrnuo se na Sora, OpenAI alat koji trenutno stvara video, a koji je lansiran prošle sedmice.

„Stručnjak s kojim sam razgovarao rekao je: 'Mislio sam da bi se ovo moglo dogoditi za 18 mjeseci do dvije godine i prevario sam se. Već je ovdje.' Nije savršeno, ali je prilično blizu tome. Napravili su video festivala zmajeva – teško je reći da li je stvaran ili ne. Zbog toga mislim da promjene dolaze dramatično i vrlo, vrlo brzo.“

Još uvijek postoje pitanja, barem u smislu pisanja scenarija, o tome koliko će generativni proces umjetne inteligencije bez ljudi biti efikasan.

Pisac Charlie Brooker ranije je govorio o pokušaju korištenja ChatGPT-a za kreiranje scenarija za šestu sezonu serije Crno ogledalo. Prema njegovim riječima „eksperiment“ nije uspio jer „ono što program uradi samo na prvi pogled izgleda uvjerljivo, a čim se u to udubite vidite da je obična glupost“.

Brooker je govorio o mogućnostima da tehnologija piše scenarije: „Program pregleda sve sinopsise epizoda i na neki ih način spoji. Ali tu nema nikakve originalne misli“.

Međutim, umjetna bi inteligencija mogla ugroziti razne odbore i žirije. „Moram reći komitetu da sam prije dolaska zamolio Chat GPT da osmisli pitanja koja biste mi mogli postaviti“, rekao je Hawes poslanicima. “I do sada ima prilično visok rezultat.”