Predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel na svom X (Twitter) nalogu objavio je informaciju da će Evropska unija otvoriti pregovore s Ukrajinom i Moldavijom. Bosna i Hercegovina će još neko vrijeme biti na stand byu iaku su lokalni politički dužnosnici koji trenutno obnašaju funkcije na vlasti na sva usta izgovarali hvale kako je naša država rapidno uznapredovala na euroatlantskom putu.

“Evropsko vijeće je odlučilo da otvori pristupne pregovore s Ukrajinom i Moldavijom. Evropsko vijeće je dodijelio status kandidata Gruziji, a EU će otvoriti pregovore s BiH kada se postigne neophodan stepen usklađenosti s kriterijumima za članstvo i pozvala je Evropsku komisiju da izvijesti do marta s ciljem donošenja takve odluke”, napisao je Michel.

Na samom kraju dodao je rečenicu: “Jasan signal nade za njihov narod i za naš kontinent.”

Podsjetimo da je BiH u decembru prošle godine službeno dobila status kandidata za članstvo u EU, što je bila odluka čelnika EU u Briselu nakon što je Vijeće za opće poslove podržalo takav prijedlog Evropske komisije. No od tog kandidatskog statusa, barem za sada, ne vidimo preveliku korist osim što su ugrožena domaćinstva naše države dobila nekoliko stotina maraka pomoći kako bi nadišla energetsku krizu.