Četrnaestogodišnja mačka Bella iz Huntingdona u Cambridgeshireu, Velika Britanija, oborila je Guinnessov svjetski rekord za najglasnije predenje. Kako su to ocijenili stručnjaci, njeno predenje dostiglo je čak 54,6 decibela, što je jednako buci kuhala za vodu na tački ključanja. Zvuk je srušio prethodni rekord od 50 decibela, a potvrdio ga je i sudac Guinnessove knjige rekorda.

Nicole Spink, ponosna vlasnica mačke, rekla je da je i više nego oduševljena što je Bella oborila svjetski rekord.

“Ona je pratilac naše porodice dugi niz godina, volimo je do kraja i jako smo ponosni na nju.”

Dave Wilson, službeni ocjenjivač Guinnessovih svjetskih rekorda koji je nadgledao Bellin pokušaj obaranja rekorda, izjavio je: “Uvijek je uzbudljivo kada postoji potencijal za novi svjetski rekord, pa smo s nestrpljenjem iščekivali da vidimo hoće li Bella to moći učiniti.”

Kako bi snimili Bellin podvig, Wilson i inženjer akustike blokirali su vanjske zvukove u kući Huntingdona i postavili uređaje za snimanje. Kada se Bella smjestila na svoj omiljeni jastuk pripremajući se za obaranje rekorda, počela je predenjem i rezultati su bili odmah čujni.

Spink je rekla kako su oduvijek znali da Bella jako glasno prede, čak, navela je, moraju pojačati zvuk kako bi čuli televizor dok ona uživa.

“Dakle, kada smo vidjeli da je rekord za najglasnije predenje na svijetu spreman za osvajanje, znali smo da moramo Bellu testirati i jako smo zadovoljni što smo to učinili.”

Međutim, iako je Bellino predenje impresivno, riječ je o najglasnijem predenju živuće domaće mačke, a njen rezultat nadmašile su druge mačke koje su u međuvremenu uginule.

Prema Guinnessovim svjetskim rekordima, predenje mačke Smokey doseglo je nevjerovatnih 67,7 decibela u martu 2011. godine, zabilježeno u Pitsfordu, Northamptonshire. Ovaj rekord je potukao Merlin iz Torquaya, Devon, koji je tada imao 13 godina i postigao je čak 67,8 decibela. Inače, 65 decibela je glasnoća normalnog razgovora ljudi, dok je, primjerice, glasnoća smijeha 70 decibela.