Dopredsjedavajući Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH Mladen Bošković (HDZ) sa ovlaštenjima predsjedavajućeg, zatražio je od Mandatno-imunitetske komisije ovog doma da "razmotri medijske natpise i njihovu tačnost te pitanje prestanka mandata zastupnika Halila Bajramovića", saznaje Faktor.

Zastupnik Bajramović je pravosnažno osuđen na tri godine zatvora prema presudi Vrhovnog suda FBiH za krivično djelo obmana pri davanju kredita ili drugih pogodnosti iz člana 268. stav 3. u vezi sa stavom 1. Krivičnog zakona FBiH.

Izborni zakon BiH kaže da mandat prestaje izabranom članu organa vlasti danom pravosnažnosti presude kojom je osuđen na kaznu zatvora u trajanju od šest mjeseci i duže.

Uprkos svemu, Bošković traži od Mandatno-imunitetske komisije na "istraži natpise u medijima".

- Iz sredstava informiranja doznajemo da je zastupnik Halil Bajramović pravomoćno osuđen na kaznu zatvora u trajanju tri godine. Molimo Mandatno-imunitetsku komisiju da u skladu sa članom 65. Poslovnika Zastupničkog doma FBiH, razmotri medijske napise i njihovu tačnost te pitanje prestanka mandata Bajramovića - stoji u Boškovićevom dopisu.

Prema saznanjima Faktora iz CIK-a BiH, četiri su načina postupanja u slučaju pravomoćne presude protiv federalnog zastupnika ili delegata.

Ukoliko je Centralna izborna komisija BiH saznala iz medija za presudu, onda može da se obrati nadležnom sudu koji dostavlja ovjerenu kopiju sa pečatom pravosnažnosti presude.

Drugi način je da se organ vlasti u kojem je mandat zastupnika, u ovom slučaju Zastupnički dom FBiH, odnosno, Kolegij Zastupničkog doma, predsjedavajući ili sekretar, da obavijeste CIK BiH po službenoj dužnosti da je Bajramović pravosnažno osuđen na tri godine zatvora.

Treća varijanta je da se sam osuđeni obrati Zastupničkom domu FBiH, Kolegiju ili CIK-u koji dodjeljuje i oduzima mandate i obavijesti o presudi.

I manje vjerovatna situacija je da sam sud samoincijativno po službenoj dužnosti obavijesti CIK BiH o presudi zastupniku.

Postavlja se pitanje zašto ništa od ovoga nije urađeno kada se za presudu Bajramoviću znalo još 23. decembra.

- Tačno je da je Bošković dostavio informaciju Komisiji u kojoj traži da se mi očitujemo po pitanju presude Vrhovnog suda FBiH u vezi sa Halilom Bajramovićem. Čovjek je presuđen, ima pravomoćnu presudu na tri godine.

Zapravo, u pozadini je nešto sasvim drugo jer on je jedan od tih 50 plus koliko ova parlamentarna većina ima. I ukoliko oni izgube taj glas, sve ostalo im je upitno i Poslovnik i daljnji rad Parlamenta. Donošenje budžeta može biti upitno i sada je ova problematika gurnuta prema Mandatno-imunitetskoj komisiji koja je zakazana za ponedjeljak 22. januara a za što mi nismo ovlašteni - rekao nam je jedan od članova Komisije.