U toku je upis studenata na Internacionalni univerzitet u Sarajevu (IUS) koji i ove godine studentima nudi program dvojnih diploma u saradnji s tri prestižna istanbulska univerziteta i to Tehničkim univerzitetom u Istanbulu, državnim Univerzitetom u Istanbulu i Univerzitetom Marmara, javlja Anadolu.

IUS je visokoškolska ustanova koja djeluje pod okriljem Fondacije za razvoj obrazovanja Sarajevo (SEDEF) i ove godine proslavlja 20 godina postojanja. Četiri godine zaredom IUS nosi titulu najboljeg privatnog univerziteta u Bosni i Hercegovini.

Rektor IUS-a Ahmet Yildirim istakao je da između misije postavljene pri osnivanju i danas nakon 20 godina nema velike razlike, ali da su ciljevi sve veći shodno uvjetima i dešavanjima u svijetu. Podsjetio je da je IUS osnovan da bi bh. studentima dao kvalitetno obrazovanje i da bi dao novu mogućnost studiranja studentima iz Turkiye.

"Nadamo se da ćemo imati više upisanih novih studenata nego prošle godine. Ovdje u BiH je proces već u toku, a u Turkiye je tek počeo nakon nedavnog objavljivanja rezultata ispita za upis na univerzitete. Studenti sada biraju fakultete i odsjeke", kazao je Yildirim.

On je kazao da IUS i ove godine studentima nudi program dvojnih diploma u saradnji s tri prestižna istanbulslska univerziteta i to Tehničkim univerzitetom u Istanbulu, državnim Univerzitetom u Istanbulu i Univerzitetom Marmara. Taj program obuhvata izbor 14 odsjeka.

"To je posebno važno za studente iz Turkiye. Program dvojnih diploma je nešto drugačiji od klasičnog programa studija. Upisujemo uspješne studente koji u Sarajevu pohađaju kurs jezika i prve dvije godine studija, a preostale dvije godine pohađaju na nekom od tri pomenuta prestižna univerziteta u Istanbulu. Na kraju dobijaju dvije diplome. Zato je ovaj program veoma važan", kazao je on.

Rektor IUS-a je kazao da je interes učenika za studiranje na tom univerzitetu veoma velik i u toj visokoškolskoj ustanovi prate trendove na tržištu i na osnovu globalnih trendova otvaraju nove studijske programe, kao što su odsjeci za umjetnu inteligenciju i informatiku, cyber sigurnost, stomatologija te odsjek za gostoprimstvo i turističko poslovanje.

"Dakle, nastavljamo raditi na bazi zahtjeva studenata, tržišne potrebe, globalnih trendova... U narednom periodu nam je namjera da ulažemo i u otvaranje studija iz oblasti zdravstva. Trenutno imamo pet fakulteta na IUS-u i 18 odsjeka na dodiplomskom studiju, a na postidplomskom studiju imamo 21 odsjek", kazao je Yildirim.

Naglasivši da je IUS međunarodni univerzitet koji nudi obrazovanje na engleskom jeziku, Yildirim je kazao da im je cilj da svake godine povećavaju broj studenata i studijskih programa, a posebna im je želja da povećaju broj stranih studenata koji ne dolaze iz BiH i Turkiye.

"Imamo studente iz 45 država, ali želimo povećati udio stranih studenata. Fokusirani smo da ovdje osnujemo međunarodni obrazovni ekosistem. Naš cilj je i da povećamo broj fakulteta i odsjeka i da pružanjem kvalitetnog obrazovanja budemo od koristi Bosni i Hercegovini", kazao je Yildirim.

IUS nudi i atraktivne mogućnosti za magistarske i doktorske studije, a rektor Yildirim je kazao da su to kvalitetni postdiplomski studiji.

"Imamo nastavnike iz 14, a studente iz 45 država. U ovakvom okruženju i na ovako strateški važnom geografskom položaju imamo mnogo zahtjeva za studije o Balkanu. Naši polaznici iz BiH, Turkiye, Amerike i drugih dijelova svijeta ovdje rade ozbiljne postdiplomske studije", kazao je Yildirim.

Naglasivši da IUS za svoje studente predstavlja više od univerziteta, Yildirim je kazao da turskim studentima nudi mogućnost brzog učenja engleskog jezika i iskustvo studiranja i života u inozemstvu, a da domaćim studentima iz BiH nudi najkvalitetnije obrazovanje.

"To svi znaju i cijene. I ove godine smo, četvrtu godinu zaredom, proglašeni najboljim privatnim univerzitetom u BiH. Već su to poznate činjenice o nama i studenti nam dolaze time vođeni kako bi imali kvalitetno obrazovanje, dobili priznatu diplomu i mogli lako naći posao", kazao je Yildirim.

Ističući kako su brojni svršenici IUS-a danas ugledni poduzetnici, zvaničnici, naučnici i profesori u različitim dijelovima svijeta, Yildirim je kazao da su upravo uspješni svršenici najveći ponos IUS-a.

"Nadamo se da će IUS uskoro postati svojevrsni međunarodni obrazovni hub. Nastavit ćemo se svijetu predstavljati kao univerzitet koji nudi kvalitetno obrazovanje, radi važna istraživanja, objavljuje relevantne radove", zaključio je Yildirim.

Velida Handžić-Mirca, rukovodilac Službe za komunikacije na IUS-u, kazala je da da su i ove godine u martu i maju proveli testiranje za stipendije na koji je bio veoma veliki odziv učenika, a da upis studenata traje već tri mjeseca.

"Na testiranje je izašlo oko 1.300 kandidata u oba roka. Akademska godina počinje od oktobra, a već od maja je u toku upis na IUS-u. Do sada su bh. studenti uglavnom završili upis, ali oni koji nisu mogu to učiniti do sredine septembra", kazala je Handžić-Mirica.

Ističući da je u toku upis studenata u Turkiye, ali i stranih studenata koji to rade putem IUS-ove Službe za međunarodnu saradnju.

"Vrlo smo zadovoljni odzivom studenata. Prethodne dvije godine bilježimo veliki porast broja studenata i ove godine očekujemo da dobijemo još hiljadu novih studenata", kazala je Handžić-Mirica.

I ona je kazala da IUS nudi veoma zanimljiv program dvojnih diploma kojima se studentima otvaraju vrata prestižnih univerziteta u Istanbulu i mogućnost da dobiju dvije diplome.

Više informacija o upisu i informacijama o IUS-u dostupno je na službenoj Internet stranici "ius.edu.ba".