Talijanska glumica Gina Lollobrigida umrla je u 95. godini života. Glumica je neko vrijeme bila u bolnici u Rimu, gdje je danas umrla. Lollobrigida je bila jedna od najkarizmatičnijih i najpopularnijih glumica talijanske kinematografije u desetljećima nakon Drugog svjetskog rata.

Uz Sophiju Loren bila jedna od najcjenjenijih glumica talijanske kinematografije i radila je s velikim autorima, među kojima su Alberto Lattuada, Vittorio De Sica, Mario Monicelli, Pietro Germi, Alessandro Blasetti i Mario Soldati.

Luigina Lollobrigida rođena je u Subiacu 1927. godine u imućnoj porodici koja je zbog Drugog svjetskog rata ostala bez imovine. Nakon sukoba, 1947. godine, sa samo 20 godina, preselila se u Rim na studij likovnih umjetnosti.

Njezina eksplozija u talijanskoj kinematografiji dogodila se u drugoj polovini 1940-ih, a Hollywood je brzo obratio pažnju na nju. Bila je jedna od talijanskih i evropskih glumica koja je razvila uspješnu karijeru u SAD.

Producent Howard Hugues je bio taj koji je vidio Lollobrigidu i 1950. joj dao ponudu od milion dolara. Glumica je prihvatila i otputovala u Hollywood, no nakon šest sedmica vratila se u Italiju zbog lošeg poznavanja engleskog. Ali nakon saradnje sa Johnom Hustonom, njezina će karijera u filmskoj meki biti nezaustavljiva. No to je nije spriječilo da radi I sa brojnim rediteljima u domovini.

Nakon hollywoodskog debija glumila je u francusko-talijanskoj koprodukciji Roberta Siodmaka The Great Game (1954.) i Crossed Swords (1954.) s Errolom Flynnom.

U maskuliniziranoj i macho filmskoj industriji, Lollobrigida je brzo dobila nadimak najljepše žene na svijetu, posebnio nakon filma Roberta Leonarda koji je 1955. snimila s Vitorriom Gassmanom. Bila je i treća na izboru za Miss Italije.

Od tog debija 1953. do 1970. Lollobrigida je bila jedna od najpopularnijih glumica u svjetskoj kinematografiji, iako nikada nije nominirana za Oscara. Glumila je u blockbusterima kao što je Solomon and the Queen of Sheba (1958.) a nakon toga je snimala sa Frankom Sinatrom (When Blood Boils, 1959.); Kad septembar stigne (1961.), zajedno s Rockom Hudsonom i pod dirigentskom palicom Roberta Mulligana; ili u Soba za dvoje, opet uz Hudsona 1965. godine.

Njena karijera je kasnije polako usporavala pa je čak snimala i neke  špageti-vesterne. Malo-pomalo povlačila se iz kina, iako je povremeno i dalje igrala pa je 1984. pristaal sudjelovati u pet epizoda čuvene serije Falcon Crest. Od 70-ih godina obnovila je i svoj rad kao fotografkinja i kiparica.