U rijetkom intervjuu iz zatvora, udovica vođe Islamske države podijelila je za BBC svoju priču o njihovom životu. Umm Hudaifa je bila prva žena Abu Bakra al-Baghdadija i bila je udana za njega dok je nadgledao brutalnu vladavinu IS-a nad velikim dijelovima Sirije i Iraka. Ona se sada nalazi u iračkom zatvoru dok se protiv nje vodi istraga za zločine povezane s terorizmom.

U ljeto 2014. Umm Hudaifa je živjela u Raqqi, tadašnjem uporištu IS-a u Siriji, sa svojim mužem.

Kao traženi vođa ekstremističke grupe, Abu Bakr al-Baghdadi je često provodio vrijeme na drugim lokacijama, a jednom od tih prilika je poslao stražara u kuću da pokupi dva njihova mala sina. “Rekao mi je da idu na put da nauče dječake plivanju”, kaže Umm Hudaifa.

U kući je bila televizija koju je u tajnosti gledala. „Uključivala sam ga kada nije bio kod kuće“, kaže ona, objašnjavajući da je mislio da to ne radi. Kaže da je bila odsječena od svijeta i da joj nije dozvolio da gleda televiziju ili koristi bilo koju drugu tehnologiju, poput mobilnih telefona, od 2007. godine.

Nekoliko dana nakon što je čuvar odveo djecu, kaže da je uključila televiziju i doživjela “veliko iznenađenje”. Vidjela je svog muža kako se obraća Velikoj džamiji al-Nur u sjevernom iračkom gradu Mosulu, pokazujući se prvi put kao poglavar samoproglašenog islamskog halifata. Prošlo je samo nekoliko sedmica nakon što su njegovi borci preuzeli kontrolu nad tim područjem.

Snimak al-Baghdadija koji se prvi put pojavljuje u javnosti u posljednjih nekoliko godina, sa svojom dugom bradom, odjeven u crne haljine i zahtijeva odanost od muslimana, viđen je širom svijeta i označio je ključni trenutak za IS dok se širio po Iraku i Siriji.

Umm Hudaifa kaže da je bila šokirana kada je saznala da su njeni sinovi s njim u Mosulu umjesto da su učili plivati ​​na Eufratu.

Ona opisuje scenu iz prepunog zatvora u iračkoj prijestolnici Bagdadu, gdje je zadržana dok iračke vlasti istražuju njenu ulogu u IS-u i zločinima te grupe. Bučno je dok se zatvorenici optuženi za razne zločine, uključujući upotrebu droge i seksualni rad, premeštaju po zatvoru, a dostave hrane stižu spolja.

Pronađemo mirno mjesto u biblioteci i razgovaramo skoro dva sata. Tokom našeg razgovora ona sebe predstavlja kao žrtvu koja je pokušala pobjeći od svog muža i poriče da je bila umiješana u bilo koju od brutalnih aktivnosti IS-a.

Ovo je ogromna suprotnost načinu na koji je ona opisana u sudskom procesu koji su pokrenuli Jezidi koje su oteli i silovali pripadnici IS-a - optužuju je da je sudjelovala u seksualnom porobljavanju kidnapovanih djevojaka i žena.

Tokom intervjua, ne podiže glavu, ni jednom. Nosi crno i otkriva samo dio lica, do donjeg dijela nosa.

Umm Hudaifa je rođena 1976. godine u konzervativnoj iračkoj porodici i udala se za Ibrahima Awada al-Badrija, kasnije poznatog pod pseudonimom Abu Bakr al-Baghdadi, 1999. godine.

Završio je studij šerijatskog prava na Univerzitetu u Bagdadu i ona kaže da je u to vrijeme bio "religiozan, ali ne ekstremista... konzervativan, ali otvorenog uma".

Zatim 2004., godinu dana nakon invazije na Irak predvođene SAD-om, američke snage su pritvorile al-Bagdadija i držale ga u pritvorskom centru u kampu Bucca na jugu oko godinu dana, zajedno s mnogim drugim ljudima koji će postati visoke ličnosti u IS i drugim džihadističkim grupama.

U godinama nakon njegovog puštanja na slobodu, ona tvrdi da se promijenio: “Postao je podložan izljevima bijesa.”

Drugi koji su poznavali al-Baghdadija kažu da je bio povezan s Al-Kaidom prije svog boravka u Bucci, ali za nju je to označilo prekretnicu nakon koje je postao sve ekstremniji.

„Počeo je da pati od psihičkih problema“, kaže ona. Kada je upitala zašto, on joj je rekao da je "bio izložen nečemu što 'ne možete razumjeti'".

Ona smatra da je, iako to nije izričito rekao, “tokom pritvora bio podvrgnut seksualnoj torturi”. Slike iz drugog zatvora u Iraku, Abu Ghraib, koji je pod upravom SAD-a, a koje su izašle na vidjelo te godine, prikazuju zatvorenike prisiljene da simuliraju seksualni čin i zauzimaju ponižavajuće poze.

Iznijeli smo njenu tvrdnju američkom Ministarstvu odbrane, Pentagonu, ali nismo dobili odgovor.

Kaže da je počela da se pita da li on pripada militantnoj grupi. “Pretresala sam mu odjeću kada se vraćao kući, kad se tuširao ili kad bi spavao.

“Čak bih pretražila njegovo tijelo i tražila modrice ili povrede... Bila sam zbunjena”, kaže ona, ali ništa nije našla.

„Tada sam mu rekao: 'Zalutao si'... to ga je dovelo u bjesni napad.”

Ona opisuje kako su se često selili, imali lažne identitete i kako se njen muž oženio drugom ženom. Umm Hudaifa kaže da je tražila razvod, ali nije pristala na njegov uvjet da se odrekne njihove djece, pa je ostala s njim.

Kako je Irak upao u krvavi sektaški rat koji je trajao od 2006. do 2008. godine, više nije sumnjala da je on umiješan u sunitske džihadističke grupe. Godine 2010. postao je vođa Islamske države Iraka - formirane 2006. godine, ovo je bila krovna grupa iračkih džihadskih organizacija.

“Preselili smo se na selo u blizini Idliba u Siriji u januaru 2012. i tamo mi je postalo potpuno jasno da je on emir [vođa]”, kaže Umm Hudaifa.

Islamska država Iraka bila je jedna od grupa koje su kasnije udružile snage kako bi formirale širu grupu Islamske države koja je dvije godine kasnije proglasila halifat - islamsku državu kojom je u skladu sa šerijatom upravljao neko koga se smatralo Božjim namjesnikom na Zemlji.

U to vrijeme, kaže, počeo je da nosi afganistansku haljinu, pustio je bradu i nosio pištolj.

Kako se sigurnosna situacija pogoršala na sjeverozapadu Sirije tokom građanskog rata u zemlji, oni su se preselili na istok u grad Raqqu, koji je kasnije postao de facto glavni grad "khalifata" IS. Ovdje je živjela kada je svog muža vidjela na televiziji.

Brutalnost grupa koje su se udružile da formiraju IS već je bila dobro poznata, ali su 2014. i 2015. zločini postali rasprostranjeniji i strašniji.

Istražni tim UN-a izvijestio je da je pronašao dokaze da je IS počinio genocid nad iračkom jezidskom manjinom i da je ta grupa počinila zločine protiv čovječnosti uključujući ubistvo, mučenje, otmicu i porobljavanje.

IS je prenosio svoje zločine, uključujući odrubljivanje glava taocima i spaljivanje jordanskog pilota, na društvenim mrežama.

U drugom ozloglašenom incidentu, ova grupa masakrirala je oko 1.700 pretežno šiitskih iračkih vojnika dok su se vraćali iz vojne baze Speicher sjeverno od Bagdada u svoje matične gradove.

Neke žene koje su otišle živjeti sa IS sada kažu da nisu razumjele u šta se upuštaju pa sam pritiskao Umm Hudaifu na iznese svoje stavove u to vrijeme - ona kaže da čak ni tada nije mogla gledati slike, opisujući zločine kao “ogroman šok, nehumano” i “nepravedno proliti krv je užasna stvar i u tom smislu su prešli granicu ljudskosti”.

Umm Hudaifa kaže da je izazvala svog muža kada mu je rekla da ima "krv tih nevinih ljudi" na svojim rukama i rekla mu je da "prema islamskom zakonu postoje druge stvari koje su se mogle učiniti, kao što je njihovo usmjeravanje ka pokajanju".

Ona opisuje kako je njen muž komunicirao sa vođama IS-a na svom laptopu.

Držao je računar zaključan u aktovci. „Pokušala sam da provalim u to kako bih saznala šta se dešava“, kaže ona, „ali sam bila tehnološki nepismena i uvek mi je tražilo šifru.“

Kaže da je pokušala pobjeći, ali naoružani ljudi na kontrolnom punktu su je odbili pustiti da prođe i vratili su je u kuću.

Što se tiče borbi, ona za svog supruga kaže da, koliko je znala, "nije učestvovao ni u jednoj borbi ili bitci", dodajući da je bio u Raqqi kada je IS preuzeo kontrolu nad Mosulom - kasnije je otputovao u Mosul da održi svoj govor.

Ubrzo nakon tog govora, al-Baghdadi je udao njihovu 12-godišnju kćer Umaimu za prijatelja Mansoura, kome je povjereno da brine o porodičnim poslovima. Umm Hudaifa kaže da je pokušala to spriječiti, ali je ignorirana.

Izvor iz iračke sigurnosti rekao nam je da je Umaima već jednom bila udata, u dobi od osam godina, za glasnogovornika sirijskog IS-a. Međutim, rekao je da je prvi brak dogovoren kako bi muškarac mogao da uđe u kuću kada al-Bagdadija nije bilo, a da ta veza nije bila seksualna.

Zatim je u augustu 2014. Umm Hudaifa rodila još jednu kćer, Nasibu, koja je imala urođenu srčanu manu. To se poklopilo s Mansourom koji je u kuću doveo devet jezidskih djevojaka i žena. Njihova starost se kretala od devet do oko 30 godina.

Bila je to samo šačica jezidskih žena i djece porobljenih od strane IS - hiljade drugih je ubijeno.

Umm Hudaifa kaže da je bila šokirana i da se "osjetila posramljenom".

U grupi su bile dvije mlade djevojke, Samar i Zena – ovo nisu njihova prava. Umm Hudaifa tvrdi da su u njenoj kući u Raqqi ostale samo nekoliko dana prije nego što su preseljene. Ali kasnije se porodica preselila u Mosul i Samar se ponovo pojavila, ostajući kod njih oko dva mjeseca.

Ušao sam u trag Samarinom ocu, Hamidu, koji se u suzama prisjećao trenutka kada je odvedena.

Rekao je da je imao dvije žene i da su oni, zajedno sa njegovih 26 djece, dva brata i njihove porodice, kidnapovani iz grada Kansour u Sinjaru. Pobjegao je u obližnje planine.

Šestoro njegove djece, uključujući Samaru, još uvijek se vode kao nestali. Neki su se vratili nakon što su plaćene otkupnine, a drugi su se vratili kući nakon što su područja na kojima su držani bila oslobođena.

Druga djevojka, Zena, njegova je nećaka i smatra se da je zaglavljena u sjevernoj Siriji. Zenina sestra, Soad, nije sama srela Umm Hudaifu, već je bila porobljena, silovana i prodana sedam puta.

Hamid i Soad su podigli građansku tužbu protiv Umm Hudaife zbog udruživanja u otmici i porobljavanju jezidskih djevojaka. Ne vjeruju da je bila bespomoćna žrtva i pozivaju na smrtnu kaznu.

“Ona je bila odgovorna za sve. Ona je birala - ova da služi njoj, ona da služi njenom mužu... i moja sestra je bila jedna od tih devojaka,” kaže Soad. Ona je to zasnovala na svjedočenjima drugih žrtava koje su se vratile kući.

“Ona je žena zločinca Abu Bakra al-Bagdadija, i ona je zločinac kao i on.”

Puštamo Umm Hudaifa snimak našeg intervjua sa Soadom i ona kaže: "Ne poričem da je moj muž bio kriminalac", ali dodaje da joj je "veoma žao zbog onoga što im se dogodilo", i negira optužbe upućene njoj .

Umm Hudaifa kaže da je nešto kasnije, u januaru 2015. godine, nakratko srela otetu američku humanitarnu radnicu, Kaylu Mueller, koja je držana kao talac 18 mjeseci i umrla u zatočeništvu.

Okolnosti oko Kayline smrti još uvijek nisu poznate - u to vrijeme IS je tvrdio da je ubijena u jordanskom zračnom napadu, ali SAD su to uvijek osporavale, a irački sigurnosni izvor nam je sada rekao da ju je ubio IS.

Godine 2019. američke snage izvršile su raciju na mjestu gdje se Al-Baghdadi skrivao na sjeverozapadu Sirije sa nekim od članova svoje porodice. Bagdadi je detonirao prsluk sa eksplozivom kada je stjeran u ćošak u tunelu, ubivši sebe i dvoje djece, dok su dvije od četiri njegove supruge ubijene u pucnjavi.

Međutim, Umm Hudaifa nije bila tamo - živjela je u Turskoj pod lažnim imenom gdje je uhapšena 2018. Vraćena je u Irak u februaru ove godine, gdje je od tada držana u zatvoru dok vlasti istražuju njenu ulogu u IS-u.

Sa njom je u zatvoru i njena najstarija kćerka Umaima, dok je Fatima, koja ima oko 12 godina, u pritvorskom centru za mlade. Jedan od njenih sinova poginuo je u ruskom vazdušnom napadu u Siriji kod Homsa, drugi je poginuo sa ocem u tunelu, a najmlađi dječak je u sirotištu.

Kada smo završili razgovor, ona podiže glavu i ja nakratko vidim njeno puno lice, ali njen izraz ništa ne odaje. Dok ju je obavještajni službenik odvodio, ona moli za više informacija o svojoj najmlađoj djeci. A sada, u svojoj ćeliji, mora čekati da sazna hoće li se suočiti s krivičnim prijavama.