Kultura | 01.01.2024.

Novo likovno predstavljanje u našem glavnom gradu

„Umjetnost osvježenja“ u Galeriji Općine Novi Grad

Ovakve izložbe predstavljaju pravo osvježenje s obzirom na to da velika skupna predstavljanja naših umjetnika možemo vidjeti samo dva puta godišnje. Novogradska galerija je na ovaj način popunila tu prazninu koja je do sada nagrizala likovnu scenu u našem glavnom gradu.

KENAN ŠURKOVIĆ

U Galeriji Općine Novi Grad u Sarajevu organizirana je izložba novogradskih umjetnika, što je praksa za pohvalu s obzirom na to da takva okupljanja nemamo u drugim općinama. I zaista, Galerija Općine Novi Grad u posljednjih nekoliko godina priredila je nekoliko izvanrednih izložbi, ne samo savremenih umjetnika već i kulturnih institucija, pa smo tako nekoliko puta mogli vidjeti i klasike bosanskog slikarstva. Za ovo svakako trebamo zahvaliti ljudima koji rade u ovoj općini, a što bi trebao biti poticaj i drugim lokalnim zajednicama da izdvoje prostore i oforme umjetničke galerije, a kojih je u Sarajevu svakako veoma malo.

Na ovoj izložbi predstavili su se: Elma Alić, Alisa Čaber, Almedina Fehratović, Mesud Hasković, Boris Hodak, Džeko Hodžić, Taida Jašarević, Adi Karailo, Ragib Lubovac, Saida Mujezinović, Edin Numankadić, Ira Skopljak, Darko Šobot, Miodrag Spasojević Štrika, Mehdija Suljević, Halil Tikveša, Branka Turkić, te kao gost izložbe Hamzalija Muhić.

Među imenima možemo primijetiti i neke od bardova našeg slikarstva kao što su: Džeko Hodžić, Edin Numankadić, Ragib Lubovac i Halil Tikveša. Ono što nam je kao kustos izložbe spremio Džeko Hodžić predstavlja zaista raznovrstan izbor slikarskih tehnika i senzibiliteta. Možemo vidjeti od figuralne i veoma realistične umjetnosti Adija Karaila, naprimjer, pa sve do totalne apstrakcije Hamzalije Muhića, kao i fotografske radove Miodraga Spasojevića Štrika.

S obzirom na veoma pažljiv izbor radova, ne treba čuditi visok kvalitet svih prikazanih radova, a neka su svakako i prava iznenađenja. Veoma interesantan rad izložila je Alisa Čaber, u kombinovanoj tehnici predstavljene su lucidno osmišljene apstrahirane ljudske glave u oker i sivim tonovima. Već pominjani Adi Karailo oslikao je na veoma realističan, ali i senzibilan način figure unutar prepoznatljivog novogradskog urbanog pejzaža. Inače, ovakve pokušaje veoma rijetko viđamo u našem slikarstvu.

S izuzetnom minimalističkom apstrakcijom predstavio se Hamzalija Muhić, a sa svojim dugogodišnjim prepoznatljivim stilovima koji su obilježili moderno bosanskohercegovačko slikarstvo istakli su se Džeko Hodžić, Edin Numankadić, Halil Tikveša i Ragib Lubovac. Sve u svemu, ovakve izložbe predstavljaju pravo osvježenje, s obzirom na to da velika skupna predstavljanja naših umjetnika možemo vidjeti samo dva puta godišnje. Novogradska galerija je na ovaj način popunila tu prazninu koja je do sada nagrizala likovnu scenu u našem glavnom gradu.

Stavovi koje zastupaju autori nisu nužno i stavovi uredništva. Nijedan dio ovog izdanja ne smije se umnožavati, kopirati ili na bilo koji način reproducirati i koristiti bez izdavačevog pismenog dopuštenja.

Povezani članci

BEHAR: List u kojem su položeni temelji bošnjačkom kulturnom preporodu

Odlazak Paula Austera, jednog od najznačajnijih književnika današnjice

Muftija Dedović uručio nagradu za životno djelo mostarskom pjesniku Salihu Sevdiju Trbonji

Čovjek horva a ne ašov