Fotografije i videozapisi koje je prošle sedmice objavio izraelski šef Uprave za antikvitete pokazuju da je izraelska vojska ukrala artefakte iz Gaze koji su kasnije izloženi u izraelskom parlamentu, poznatom kao Kneset.

Dana 21. januara, Eli Askozido, direktor Izraelske uprave za antikvitete, objavio je niz objava na svom Instagram računu, rekavši da je njegov zamjenik otišao u Gazu kako bi pregledao antikvitete, koji su sada izloženi u Knesetu.

Jedan od njegovih natpisa uz fotografiju opljačkanih predmeta kaže: "U Knesetu je postavljena mala vitrina."

U drugom videu, u naslovu objašnjava da je izraelska vojska kontaktirala vlasti kako bi ispitala skladište puno antikviteta u Gazi.

Video prikazuje skladište prepuno vaza, neke na policama, a neke na podu, dok vojnici tumaraju okolo. Neki su predmeti oštećeni s vidljivim pukotinama.

Prema izraelskim medijima, u jednom od videa čuje se kako izraelski vojnik zove drugog i govori: “Jesi li vidio narukvice? Dođite vidjeti narukvice.”

Neke od objavljenih fotografija prikazuju izraelske vojnike kako drže ploče s gravurama na njima.

Askozido je kasnije izbrisao objavu i dao izjavu na hebrejskom u ponedjeljak u kojoj je rekao da su predmeti samo "pregledani i ostavljeni nedirnuti na licu mjesta".

“Izraelska vojska pozvala je Izraelsku upravu za antikvitete da pregleda skladište u Gazi koje sadrži drevne predmete ili one koji izgledaju kao da su drevni. Preliminarno ispitivanje proveo je arheolog, a pisani izvještaj će kasnije biti dostavljen izraelskoj vojsci”, stoji u objavi na njegovom Instagram storyju.

“Predmeti su ostavljeni na svom mjestu. Kako bi se izbjegla svaka sumnja, Uprava za antikvitete zatražila je od izraelske vojske da arheološke artefakte zadrži na svom mjestu.”

Objavu je oštro osudio propalestinski aktivist, Khaled Yousry, koji je osudio direktora Askozida i nazvao potez "ratnim zločinom".

Yousry je u objavi na Instagramu napisao: “Krađa antikviteta se prema međunarodnom pravu smatra ratnim zločinom. Nezakonita trgovina kulturnim dobrima, uključujući antikvitete, kazneno je djelo prema Konvenciji UNESCO-a iz 1970. o mjerama koje treba poduzeti za sprječavanje uvoza, izvoza i prijenosa vlasništva nad kulturnim dobrima.”

Prema izvještajima u izraelskim medijima, na početku rata, časnik arheološkog osoblja u Civilnoj upravi Judeje i Samarije objavio je dokument pod nazivom "Napadanje i čuvanje", u kojem su vojnici izraelske vojske pozvani da prijave Podkomitetu za arheologiju bilo kakve nalaze na koje naiđu u borbama u Gazi.

Ranije ovog mjeseca, medijski ured vlade Gaze rekao je da je izraelska vojska od 7. oktobra opljačkala novac, zlato i artefakte u vrijednosti od oko 25 miliona dolara.

Ured za medije rekao je da ima "desetke svjedočanstava" stanovnika Pojasa Gaze u vezi s krađama.

“Operacije krađe odvijale su se na različite načine, od kojih je prva bila na kontrolnim tačkama, kao što je ulica Salah al-Din, gdje su krali od raseljenih ljudi koji su se preselili iz sjevernog Pojasa Gaze na jug pretresajući njihove torbe u kojima su bile njihove vrijedne stvari kao što su novac, zlato i artefakti", stoji u saopćenju ureda.

Osim toga, izraelski vojnici također su pljačkali domove Palestinaca nakon što su bili prisiljeni pobjeći. Neke od pljački dokumentirali su izraelski vojnici.

Izrael se našao pod lupom jer su se pojavile snimke trupa koje izvode nasilne i provokativne radnje za koje se čini da nemaju mnogo veze s promicanjem njihovog cilja uništenja Hamasa.

Videozapisi koji se dijele na internetu pokazuju krađu, uništavanje firmi i posjeda, vandalizam i postavljanje izraelskih i židovskih simbola po četvrtima Gaze.

U jednom videu, vojnik se hvalio kako je ukrao srebrnu ogrlicu iz Gaze koju je vratio svojoj djevojci u Izrael. Drugi vojnik ukrao je tepih iz palestinske kuće.

U drugim objavama, izraelski časnik ukrao je šminku kako bi je odnio kao dar Izraelu, dok je palestinski muzičar rekao za Middle East Eye da je bio šokiran otkrićem da je izraelski vojnik ukrao i svirao njegovu gitaru na ruševinama njegove uništene kuće u sjeverna Gaza.

Najmanje 195 mjesta kulturno-historisjke baštine u Gazi, uključujući drevnu luku i kršćanske samostane, uništeno je ili oštećeno od početka rata u Gazi.

Među ostalim uništenim mjestima su glavna javna knjižnica u Gazi i povijesni Hamam al-Sammara (samarićansko kupatilo). Za potonji se vjerovalo da je jedini aktivni hamam, poznat i kao javno kupalište, koji je ostao u Gazi. Nalazi se u četvrti Zaytoun opkoljene enklave.

Hamam se dičio otomanskom arhitekturom i imao je nekoliko prostorija, svaka s različitom temperaturom. Njome je upravljao Haj Salim Abdullah al-Wazeer, a zgrada je bila stara preko 1000 godina.

Dva muzeja, muzej Rafah i muzej al-Qarara, u Gazi također su sravnjena sa zemljom, prema Međunarodnom vijeću arapskih muzeja. Prvi je imao zbirku drevnih novčića, bakrenih ploča i nakita, dok je drugi otvoren 2016. i imao je zbirku od 3000 artefakata koji datiraju od vremena Kanaanaca.

Oko 1.000 od 1.200 džamija također je djelomično oštećeno ili uništeno u Gazi, uključujući džamiju Othman bin Qashqar u četvrti Zeitoun u gradu Gazi, koja je izgrađena 1220. godine na mjestu gdje se vjeruje da je pokopan pradjed poslanika Muhameda.