Gwynne Shotwell, glavna izvršna direktorica SpaceX-a, rekla je na konferenciji u SAD-u da je iznenađujuća odluka donesena jer nikada nije bila namjera kompanije da dozvoli korištenje Starlinka "u ofanzivne svrhe".

To je izazvalo pritužbu u četvrtak ujutro od strane Mihaila Podolyaka, višeg savjetnika ukrajinskog predsjednika Volodymra Zelenskog, koji je ustvrdio da Muskova kompanija nije priznala pravo Ukrajine na samoodbranu.
Kompanija, objavio je Podolyak na Twitteru, mora odlučiti je li "na strani prava na slobodu" ili "na strani Ruske Federacije i njenog 'prava' da ubija i osvaja teritorije".

Ubrzo nakon početka rata, Musk, osnivač SpaceX-a, pristao je dati besplatne usluge Starlinka Ukrajini, kao odgovor na molbu koju je na Twitteru uputio Mihail Fedorov, ukrajinski ministar digitalne transformacije. „Usluga Starlink je sada aktivna u Ukrajini“, rekao je Musk u odgovoru.

Ukrajinske snage koriste Starlink kako bi kontrolirale svoje velike mreže nadzornih dronova, ključnih za praćenje koncentracije ruskih trupa i vojnih kretanja, u vrijeme kada su moskovske snage u napadu na velikim dijelovima istočnog fronta.

Vojska Ukrajine brzo je postala ovisna o Muskovoj mreži, jer su druge internetske usluge bile nedostupne zbog ratne štete, nestanka struje, ometanja ili jednostavno zato što su lokacije bile udaljene.

Shotwell je kazala da Ukrajina "nikada nije ni trebala biti naoružana" Starlinkom, iako to ne može biti iznenađenje za kompaniju jer ga ukrajinska vojska mjesecima koristi za pilotiranje dronova. „Način korištenja Starlinka nikada nije bio dio bilo kakvog sporazuma“, dodala je.
Ona je rekla da je SpaceX u mogućnosti da preduzme mjere da obuzda ukrajinsku upotrebu njihove tehnologije za pilotiranje dronova, iako nije jasno kako će to učiniti i da li ukrajinska vojska može da zaobiđe te mjere.

Sukob nije prvi između Ukrajine i Muska. Prošlog oktobra Musk je zatražio od korisnika Twittera da glasaju u anketi za mir između Rusije i Ukrajine, koja je uključivala predaju Krima Rusiji i omogućavanje referenduma pod nadzorom UN-a o tome da li Moskva može zadržati druge teritorije koje je okupirala nakon invazije.

"Odjebi, to je moj vrlo diplomatski odgovor", odgovorio je Andrij Melnyk, ukrajinski ambasador u Njemačkoj, što je navelo Muska da zaprijeti da će prestati pružati usluge Starlinka Ukrajini. Musk je rekao da je pružanje usluga Starlinka skupo za SpaceX, iako američka vlada plaća dio troškova.