Rakete presretači HAWK bi bile nadogradnja raketnih sistema Stinger, manjeg sistema protivvazdušne odbrane, koji su Sjedinjene Države već poslale da otupe invaziju Rusije.

Bidenova administracija koristila bi Predsjedničko tijelo za povlačenje (PDA) za prijenos opreme HAWK koja je bazirana na tehnologiji iz Vijetnamske ere, ali je nekoliko puta unapređena. PDA omogućava Sjedinjenim Državama da brzo prenesu odbrambene artikle i usluge sa zaliha bez odobrenja Kongresa kao odgovor na hitan slučaj.

Reuters nije mogao utvrditi koliko HAWK sistema i projektila Sjedinjene Države imaju na raspolaganju za prijenos. Bijela kuća je odbila da komentariše.

Sistem HAWK je prethodnik PATRIOT raketnog odbrambenog sistema koji je napravio Raytheon Technologies koji ostaje van "dometa” za Ukrajinu, rekli su američki zvaničnici Reutersu.

Američki predsjednik Joe Biden obećao je ukrajinskom predsjedniku Volodomiru Zelenskom da će Washington osigurati Ukrajini napredne vazdušne sisteme nakon razornih raketnih napada iz Rusije ranije ovog mjeseca.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da Španija također namjerava poslati četiri lansera HAWK.

Sjedinjene Države bi najvjerovatnije u početku poslale rakete presretače za sistem HAWK u Ukrajinu jer nije jasno da li je dovoljno američkih lansera u dobrom stanju, rekao je jedan američki zvaničnik za Reuters. Američki sistemi se čuvaju decenijama.

Izvor: Reuters