- Povjerenstvo je zaključilo da Biblija kralja Jakova ne sadrži osjetljivi materijal kako je definirano zakonom. Ipak, Povjerenstvo je odlučio ograničiti pristup maloj djeci ‘zbog vulgarnosti ili nasilja‘. Biblija ostaje dostupna učenicima srednjih škola u okrugu - rekao je za Los Angeles Times Christopher Williams, glasnogovornik okruga Davis. Naglasio je i da je odluku o uklanjanju Biblije uložena žalba. Ovo nije prva zabrana Biblije u američkim školama: školski okrug u Teksasu prošle je godine skinuo Sveto pismo s polica biblioteke, a prošlog su mjeseca učenici u Kansasu zatražili da se Biblija ukloni iz njihove školske biblioteke.

Utah je savezna američka država u kojoj dominantnu vjersku skupinu čine mormoni (preko 60 posto stanovništva), odnosno pripadnici Crkve Isusa Krista svetaca posljednjih dana. Nadalje, Utah je jedna od pet američkih država u kojima je najraširenije ograničavanje pristupa knjigama na osnovi zakona i politike.

Prema američkom PEN-u, u Utahu je zabilježeno više od 100 zabrana knjiga. Slijedeći smjernice državnog odvjetništva Utaha, školski okruzi širom te savezne države požurili su ograničiti pristup knjigama. Među najčešćim metama zabrane su knjige "The Bluest Eye" američke nobelovke Toni Morrison, "I Am Not Your Perfect Mexican Daughter" Erike Sánchez i "Sluškinjina priča" Margaret Atwood.

Biblija se našla pod lupom u decembru kada je nepoznati roditelj, ljut zbog brojnih knjiga koje su nestale iz školskih ustanova, zatražio da okružno povjerenstvo pregleda Sveto pismo zbog navodnog ekstremnog seksualnog sadržaja. Salt Lake Tribune objavio je kopiju zahtjeva u kojem je nepoznati roditelj napisao da Biblija sadrži teme o "incestu, onaniji, bestijalnosti, prostituciji, genitalnom sakaćenju, felaciju, silovanju, pa čak i čedomorstvu".