Tuniske snage sigurnosti uhapsile su u ponedjeljak lidera Ennahda stranke Rached Ghannouchi i odvele ga na ispitivanje u zgradu Nacionalne garde u glavnom gradu Tunisu.

U izjavi na Facebooku, visoki zvaničnik Ennahda Partije i bivši ministar vanjskih poslova Rafik Abdessalem rekao je da su snage sigurnosti izvršile raciju u Ghannouchijevom domu i odvele ga u bazu Nacionalne garde El-Aouina, u sjevernom Tunisu.

Tuniske vlasti još nisu komentirale hapšenje.

Dana 21. februara, Ghannouchi se pojavio pred Sudom za borbu protiv terorizma u Tunisu kako bi odgovorio na optužbe za podstrekavanje protiv snaga sigurnosti, ali je pušten na slobodu nakon što je dao iskaz.

Ghannouchi, bivši predsjednik parlamenta, ranije je rekao da optužbama protiv njega "nedostaju pravi dokazi" i da nastoje skrenuti pažnju javnosti sa stvarnih problema Tunisa.

Tuniške vlasti su od 11. februara pokrenule široku kampanju hapšenja kritičara predsjednika Kaisa Saieda, optužujući ih da su dio zavjere protiv državne sigurnosti.

Tunis je u dubokoj političkoj krizi od 2021. godine, kada je Saied svrgnuo vladu i raspustio parlament.

Prošlog jula Saied je održao referendum za nacrt novog ustava nakon čega su uslijedili parlamentarni izbori prošlog decembra.

Dok tuniski lider insistira da su njegove mjere imale za cilj "spasiti" zemlju, kritičari su ga optužili da je organizovao državni udar.