Vlada Federacije BiH će, u stanju ugrožene sigurnosti snabdijevanja, propisati način i uvjete za formiranje i kontrolu cijena snabdijevanja električnom energijom.

Ova odluka stupa na snagu danom donošenja, a objavit će se u Službenim novinama Federacije BiH i sredstvima javnog informisanja.

Kako je navedeno u obrazloženju, donošenjem današnje odluke stvara se pravni osnov da Vlada Federacije BiH postupi u skladu sa odredbama Zakona o električnoj energiji FBiH, odnosno u stanju ugrožene sigurnosti snabdijevanja, može uvesti posebne mjere kojima će propisati način i uvjete za formiranje i kontrolu cijena snabdijevanja električnom energijom.

Naime, prema analizi JP Elektroprivreda BiH d.d. - Sarajevo, u skladu sa trenutnim tržišnim uvjetima, prosječna cijena tržišnog snabdijevanja električnom energijom za 2024. godinu bi iznosila 141,53 eura/MWh, tj. prosječno povećanje bi bilo u iznosu od 87 posto, navodi se u obrazloženju.

Bez primjene bilo kakvog vida ograničavanja cijena snabdijevanja električnom energijom, više od 96 posto trenutnih kupaca električne energije na koje su se primjenjivane dosadašnje odluke o ograničavanju cijena, imalo bi povećanje cijene snabdijevanja električnom energijom više od 60 posto. Današnja odluka ima za cilj zaštititi kupce koji se električnom energijom snabdijevaju u okviru usluge tržišnog snabdijevanja od ekstremnog povećanja cijena.

Međutim, iz Vlade nisu naveli da neće biti poskupljenja struje menjeg od “ekstremnog”. Odluka se odnosi na kupce električne energije u kategoriji “tržišnog snabdijevanja”, što podrazumijeva velike potrošače električne energije, najčešće industriju. To će dodatno opteretiti privredu, koja je ionaku u zastoju. Ranije su udruženja privrednika pozvala kompanije da ne potpisuju ugovore sa Elektroprivredom BiH po ovako enormno visokim cijenama.

Iz Elektroprivrede BiH su još prije nekoliko mjeseci počeli pripremati ovakav razvoj događaja. Naime, Elektroprivreda Bosne i Hercegovine, u periodu januar-septembar 2023. ostvarila je negativan finansijski rezultat u iznosu oko 50 miliona KM, saopćeno je iz te kompanije. Trend negativnog poslovanja uzrokovanog energetskim, cjenovno-troškovnim i drugim okolnostima, bit će nastavljen i do kraja godine.

Trojka je tako za kratko vrijeme uspjela od kompanije koja je bila sinonim za stabilnost i profitabilnost napraviti gubitaša. Zaista je potrebno mnogo truda da se posluje sa gubitkom prodajući nešto što je osnovna potreba, a da se pri tome ima monopol na tržištu.

Finansijski gubici kompanije čije je funkcionisanje od fundamentalne važnosti za očuvanje integriteta i stabilnosti elektroenergetskog sistema posljedica su, tvrde iz ove kompanije, poremećaja na tržištu električne energije, značajnog smanjenja obima tržišne prodaje i nemogućnosti ostvarenja projeciranih prihoda u oblasti trgovine. Prema ovome što su naveli, problem je jednostavno u tome što ne znaju prodati struju. Ali, dodatni problem je to što iz svojih rudnika ne mogu da iskopaju dovoljno uglja. Pojednostavljeno, imaju rudnike, imaju ugalj, imaju rudare, ali ne mogu da ga iskopaju. Kako i zašto, zaista je nejasno.

“Negativno poslovanja uzrokovano je prvenstveno kontinuiranim smanjenjem isporuka uglja iz rudnika Koncerna EPBiH u periodu 2020-2022. godina, koje je nastavljeno i do septembra ove godine, povećanjem cijene uglja i troškova njegovog prijevoza, smanjenjem proizvodnje električne energije i bilansnih viškova kojima su, plasiranjem na tržištu, nadoknađivane razlike u odnosu proizvodna-prodajna cijena za javno snabdijevanje”, navode iz Elektroprivrede BiH.

Cijene električne energije u okviru javnog snabdijevanja koje su aktuelne od 1. januara 2015. godine do sada bile su uz pouzdanost u Elektroprivredu BiH i stabilno snabdijevanje koje je kompanija garantovala presudan faktor u opredjeljivanju kupaca za povećanje potrošnje električne energije za potrebe grijanja i hlađenja. Ovaj trend koji se posebno manifestovao u vrijeme globalne energetske krize i nekontrolisanog rasta cijena drugih energenata zadržan je  i s tendencijom je povećanja upravo zbog  tarifnih  stavova koji su prema istraživanjima Eurostata među najnižim u Evropi. Sigurno bi 99,99 posto kompanija iz bilo koje oblasti dalo sve na svijetu da ima monopol na tržištu i enorman rast potražnje i potrošnje kakv ima Elektroprivreda BiH. Zaradili bi milijarde. A naša Elektroprivreda izgubi 50 miliona. Nevjerovatno.

No, jedino u čemu su bili uspješni u ovoj kompaniji u 2023. godini jeste to da su još u februaru ove godine predvidjeli i blagovremeno Vladu FBiH obavijestili da će ove godine biti u debelom minusu.

I da, u saopćenju su naveli da i pored ovako teškog stanja uspjeli su da redovno snabdijevaju potrošače, bez redukcija, te da na vrijeme plaćaju dobavljače. To nije za pohvalu, to je normalan način funkcionisanja. Sve kompanije tako rade. Isporučuju robu na vrijeme, naplate robu i to je to.