Grupa slonova pobjegla je iz Nacionalnog parka u Ugandi i ubila dvije osobe, a zatim i uništila poljoprivredne usjeve. Prema navodima policije, incident se dogodio u Nacionalnom parku kraljice Elizabete, koji se nalazi u zapadnom okrugu Kasese, udaljenog oko 280 kilometara od glavnog grada Kampale.

"Slonovi su iz parka otišli u susjedno selo Kasandala, gdje su izazvali pustoš. Vlada će procijeniti i nadoknaditi štetu pogođenima", rekao je za AA komesar rezidentnog distrikta Kasese Joe Walusimbi.

Portparol Uprave za divlje životinje Ugande Bashir Hangi potvrdio je ubijanje ljudi i uništavanje usjeva. Izrazio je saučešće onima koji su izgubili najmilije i obećao da će im država pomoći.

Poglavar sela Kasandala Augustus Muzimbi rekao je da su dvije ubijene osobe Yoramu Mugisha, kojeg su napali slonovi dok je radio na svom polju, i Deo Mujuke, koji je napadnut dok se vraćao s pecanja na obližnjem jezeru.

Nacionalni park kraljice Elizabete ima mnogo divljih životinja, što ga čini jednim od nacionalnih parkova koji turisti najviše posjećuju u Ugandi.