UEFA je objavila da je Rusiji zabranjeno učešće na Evropskom fudbalskom prvenstvu 2024. godine. U saopćenju UEFA-e navodi se da su nakon sastanka Izvršnog odbora održanog na hrvatskom otoku Hvaru donesene neke odluke vezane uz mapu puta i procedure kvalifikacijskih pravila za EURO 2024.

U skladu s tim, zbog rata između Rusije i Ukrajine, odluku Izvršnog odbora UEFA-e da svim ruskim ekipama zabrani učešće na međunarodnim takmičenjima donesenu 28. februara, odobrio je Međunarodni sud za sportsku arbitražu (CAS) 15. jula, zbog čega Rusija neće učestvovati na takmičenju.

Njemačka, koja će biti domaćin EURO 2024., neće biti uključena u kvalifikacijski žrijeb, koji će se održati u Frankfurtu 9. oktobra, jer će direktno učestvovati na turniru.

U kvalifikacijama će biti 10 grupa u kojima će učestvovati 53 zemlje. U sedam grupa će biti po pet reprezentacija, a u tri po šest.

Nakon odigranih utakmica, imena vodećih i drugoplasiranih nastavljaju takmičenje. Još tri ekipe za nastavak takmičenja će biti određene nakon utakmica play-offa koje će se igrati u martu 2024. godine.