Udruženje žrtava i svjedoka genocida i Udruženje Pokret ˝Majke enklave Srebrenica i Žepa˝ već dugi niz godina traže uvođenje u krivičnu evidenciju presuda Međunarodnog  krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju, kao i njihovog nasljednika, Rezidualnog mehanizma za krivične sudove, navodi se pismu tog Udruženja upućenog Uredu Visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Christiana Schmidta

U saopćenju se navodi da, na žalost, niti jedan ministar, kao ni Vijeće ministara u cjelini, nikada do sada nisu pokazali interes da to zaista i urade.

˝Na našu inicijativu, predsjednik MKSJ, Theodor Meron je 2016. godine dostavio presude MKSJ, koje su do tada bile pravosnažne, međutim Ministarstvo pravde nije uradilo ništa kako bi te presude, zajedno sa ostalim krivičnim presudama, bile u krivičnim evidencijama. Imajući u vidu da već skoro 10 godina Vijeće ministara, odnosno Ministarstvo pravde nije pokrenulo nikakvu proceduru sa ciljem unošenja presuda MKSJ u krivičnu evidenciju, te da ni na naše posljednje dopise niko iz Vijeća ministara nije ni odgovorio, očito je da ne postoji interes ni ovog saziva Vijeća ministara da riješi pitanje evidencije presuda MKSJ˝, navodi se.

U pismu se dodaje da imajući u vidu svakodnevno veličanje presuđenih ratnih zločinaca i njihovu glorifikaciju, kao i javno priznavanje ratnih zločinaca da bi sve ponovili, Schmidt treba iskoristiti ovlaštenja i uvesti presude MKSJ/MRMKS u krivičnu evidenciju.

˝Nadamo se da ćete iskoristiti Vaša ovlaštenja i pružiti podršku žrtvama u njihovoj borbi˝, zaključuju iz Udruženja žrtava i svjedoka genocida i Udruženja Pokret ˝Majke enklave Srebrenica i Žepa˝.