Grupa učenika banjalučke i travničke medrese obavlja praksu tokom ramazana, u džematima na području Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Prnjavor. Osim redovnih aktivnosti, realiziraju i vlastite programe.

Tako oni predvode džematlije u namazima, obavljaju dżuma-namaz. Planirano je da tokom ramazanske prakse posjete sve džemate na području MIZ Prnjavor, održe predavanja za žene, prouče po mukabelu u svakom od tih džematu.

Realiziraju i radionice sa polaznicima mektepske pouke, rade kao ispomoć imamima u mektebima, podučavaju (zajedno sa koordinatoricom Odjela za brak i ženski aktivizam pri Medžlisu Prnjavor) žene Kur'anskom pismu.

- Sa nama u našim džematima ovog ramazana su polaznice banjalučke medrese Merima Halilić, Emira Halilić, Emina Dunić, Ismeta Poturović, Irma Halilić, Ahmed Porobić i Samed Kovačević te učenici travničke medrese Elma Čelenka, Fatima Džaja i Muhamed Softić. Podržimo, u svakom smislu, našu mladost i okoristimo se njihovim znanjem i energijom - navode iz MIZ Prnjavor.

Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Prnjavor Fikret ef. Čelenka kaže da se vjerske aktivnosti u MIZ Prnjavor realiziraju, tokom ramazana, u šest džemata. Vjerske dužnosti realizira pet stalno uposlenih imama. Te aktivnosti obuhvataju učenje Kur'ana, teravih-namaz (u večernjim satima) i sabah-namaz (u jutarnjim satima). Organiziraju i zajedničke iftare, u svim prnjavorskim džematima.

Tako je, sad već tradicionalni iftar 'Miris različitih ruža', upriličen za učenike srednjih škola, u organizaciji Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Prnjavor. Ideja za taj projekt potekla je 2019. godine od učenika koji pohađaju Islamsku vjeronauku, a dovedu nekog od prijatelja nemuslimana iz razreda da bi ih informirali o običajima tokom ramazan. Realiziraju i mnoge druge aktivnosti poput rada sa mladima, aktivnosti omladinskog hora, rad sa ženskim dijelom džemata koji predvodi koordinatorica sa saradnicima u svih šest džemata.

Prema riječima ef. Čelenka, ponosni su na činjenicu da u njihovim aktivnostima sudjeluju ne samo muslimani, nego i ostali sugrađani. Osim tri konstitutivna naroda, u Prnjavoru žive pripadnici 13 nacionalnih manjina te je prepoznatljiv kao primjer suživota i tolerancije na području Bosne i Hercegovine.

Ramazan je za muslimane sveti mjesec jer je u tom mjesecu počela objava Kur'ana. Naročito tokom tog mjeseca muslimani se trude da, postom i dobrim djelima, zasluže Božju milost. Ovogodišnji ramazan trajat će do 9. aprila, a 10. aprila obilježava se Ramazanski bajram.