Na mjestu gdje se u Tuzli nalazila jedna od tada dvije sinangoge, izgrađena i otvorena 1902. godine i koja je za potrebe vjernika služila do Drugog svjetskog rata, podignut je spomenik, memorijal Jevrejima Tuzle stradalim u Drugom svjetskom ratu.

Organizatori događaja naveli su da je nakon antisemitskog filma prikazanog u obližnjem kinu 1942. godine, rulja provalila u sinagogu, devastirala je, a potom zapalila. Danas otkriveni memorijal izrađen je u obliku menore, sedmokrakog obrednog svijećnjaka; idejno je rješenje arhitekte Huseina Dropića, a pravljen je od betona, kamena i stakla

˝Ovo je veliki dan i za grad Tuzlu i za Bosnu i Hercegovinu, jer je otkriven drugi spomenik žrtvama holokausta, upravo u Tuzli. Poslije čuvene tuzlanske ´Suze´, imamo i ovaj spomenik na mjestu nekadašnje sinangoge. Bilo je u Tuzli više sinangoga, ali ova je 1942. godine zvjerski uništena. Posebno je značajno danas prisustvo ovom događaju predstavnika svih vjerskih zajednica i građana Tuzle, čime odaju priznanje svim onim sugrađanima, Jevrejima koji više nisu među živima˝, poručio je Jakob Finci, predsjednik Jevrejske zajednice u BiH.

 

Inicijativu za izgradnju memorijala uputio je vijećnik Zijah Rifatbegović, a nakon što je Gradsko vijeće Tuzle usvojilo ovaj prijedlog, spomenik je izgrađen sredstvima donatora i budžetskim novcem Grada Tuzle.

˝Danas sam posebno sretan građanin Tuzle i Bosne i Hercegovine i mislim da je ovo jedan čin, kako naš Jakob Finci kaže nešto što ostavlja trag u vremenu i po čemu ćemo biti prepoznatljivi u budućnosti˝, izjavio je Rifatbegović.

Memorijal Jevrejima Tuzle stradalim u Drugom svjetskom ratu otkrili su potomci, članovi porodica Jelinek i Laufer, koji su bili dio jevrejske zajednice između dva svjetska rata.