Nakon utakmice Velež - Borac sinoć se na ulazu u Stolac, u naselju Masline, desio napad na četiri osobe bošnjačke nacionalnosti od kojih je najmlađi ima 16 godina.

Ovaj događaj podsjeća na raniju praksu nasilnog djelovanja navijača Zrinjskog koji očito u Stocu imaju svoje pomagače.

Ovu vijest je objavio federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica, Nerin Dizdar, na svom Facebook profilu. Ovaj događaj Stavu je potvrđena iz lokalnih stolačkih izvora.

"Noćas je Stocu pretučeno četvero povratničke djece, četiri zlatna momka. Mučki su im zasjedu na povratku sa utakmice u maniru najokorjelijih razbojnika napravili nepoznati počinitelji sa više automobila na ulazu u Stolac. Zatim su ih brutalno pretukli, mučili. Ovakvo nasilje mora biti hitno i najstrože kažnjeno. Podrška mladićima i njihovim porodicama mora biti bezuvjetna, odlučna i jasna, kao i reakcija policije i pravosuđa. Predugo, već preko 25 godina kada su napadi na povratnike u pitanju slušamo fraze o “istragama u toku” i “nepoznatim počiniteljima”. Dosta je više", poručuje Dizdar.

On je najavio da će njegovo ministarstvo iz svoje nadležnosti učiniti sve za stradale mladiće i njihove porodice.

"Nasilje nad povratnicima mora biti odmah sankcionisano. Od MUP-a i Tužilaštva očekujem reakciju, brzu istragu, privođenje i osudu kriminalaca - ništa manje od toga. Krug mogućih počinitelja nije posebno veliki.  Od svih činitelja društvenog poretka, od lokalnog do državnog nivoa, očekujem jedinstvenu, nedvosmislenu podršku povratnicima. Ministarstvo će iz svoje nadležnosti učiniti sve za ove mladiće i njihove porodice."

Policijskoj stanici Stolac, u noći sa nedjelje na ponedjeljak, 7. na 8. aprila 2024. godine, oko 00:10 sati, M.A. (2004) iz Poplašića- Stolac prijavio je kako je upravljao vozilom marke Mercedes magistralnom cestom iz Mostara prema Stocu gdje u mjestu Masline dolazi do udara u zadnji dio njegovog vozila od strane vozila VW Golf V nepoznatih registarskih oznaka, saopćio je MUP Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Uslijed udara njegovo vozilo je stjerano s ceste pred bivši dom. Iza vozila VW Golf stala su još dva vozila, vozilo marke BMW i VW Passat iz kojih je izišla grupa od oko 10 osoba, maskirani i sa bejzbol palicama koji lupaju po njegovom vozilu na koje bacaju baklje, nakon čega nasrću na osobe koje su se skupa s njim nalazile u vozilu, te ih udaraju palicama po čitavom tijelu.

Nakon toga su se vozilima udaljili u nepoznatom smjeru. Zajedno s prijaviteljem u vozilu s su se nalazili E.G. (2003) iz Stoca, D.B. (2002) iz Gorice-Stolac i F.B. (2006) iz Gorice-Stolac. Sva četverica su zadobila povrede neutvrđenog stepena, te im je ukazana pomoć u Domu zdravlja Stolac, nakon čega je D.B. upućen na CUM Mostar, dok su E.G., M.A, i F.B. upućeni u RMC dr. Safet Mujić Mostar.

Mjesto događaja je osigurano od strane policijske patrole PS Stolac do jutarnjih sati kada će se vršiti uviđaj, stoji u objavi MUP HNK.

Politicki.ba objavio je da su jednoj od žrtava nanesene povrede tako što su napadači, pripadnici navijačke grupe NK Zrinjski - Ultrasi - zapalili baklju, koju su mu potom ugasili trljajući je svuda po tijelu.

Općinski odbor Stranke demokratske akcije Stolac najoštrije osuđuje sinoćnji brutalni napad na četiri bošnjačka mladića koji se dogodio u mjestu Masline kod Stoca.

"Ovo divljačko djelo predstavlja ozbiljno kršenje osnovnih ljudskih prava i duboko potresa našu zajednicu. Svi građani, bez obzira na njihovu nacionalnu, vjersku ili etničku pripadnost, zaslužuju živjeti u miru i sigurnosti, bez straha od nasilja i prijetnji. Pozivamo nadležne institucije, prije svega policiju i pravosudne organe, da odmah pokrenu sve raspoložive resurse kako bi pronašli počinitelje ovog gnusnog čina i doveli ih pred lice pravde. Ne smijemo dozvoliti da i ovaj pokušaj ubistva ostane nekažnjen", poručili su iz SDA Stolac.

Iz SDA podsjećaju da su se slični događaji dešavali i u prošlosti te se može zaključiti da se radi o sistemskom zastrašivanju povratnika bošnjačke nacionalnosti.

"Napadi na pojedince ili zajednice ne smiju ostati nekažnjeni. Pozivamo nadležne institucije da poduzmu sve potrebne korake kako bi pronašle i procesuirale napadače te osigurale da pravda bude zadovoljena. Samo zajedničkim naporima možemo izgraditi sigurnije i pravednije društvo za sve svoje građane", stoji u saopćenju općinskog odbora Stranke demokratske akcije Stolac.