Jedanaest godina i mjesec dana nakon što je počeo, rat u Siriji je uzrokovao hiljade smrti i više od pet miliona raseljenih ljudi. U mnogim mjestima nedostaju minimalni osnovni resursi, nedostaje vode i hrane... a Covid-19 hara.

Usred nasilja i barbarstva, zemlja je prošle sedmice uzela predah od tolike patnje. Sirijske vlasti izvijestile su da su pronašle najveće arheološko otkriće od početka sukoba, veliki mozaik iz rimskog doba koji je ostao netaknut unatoč borbama.

Otkriće se dogodilo u gradu Rastan, koji se nalazi samo 20 kilometara od Homsa. Mozaik ukupne površine 120 kvadratnih metara pronađen je ispod zgrade iz 4. stoljeća koju su kupili libanski i sirijski biznismeni povezani s muzejom Nabu (Libanon) i ustupili je sirijskoj državi.

Istraživači iz Opće uprave za antikvitete i muzeje Sirije posljednjih su mjeseci iskapali to područje kako bi očistili prašinu do posljednjeg dijela malog obojenog kamenja. "Ono što imamo pred sobom je rijetko otkriće na globalnoj razini", rekao je dr. Humam Saad, pomoćnik direktora iskapanja i arheoloških istraživanja. Među prizorima koje mozaik prikazuje ističe se rijedak prikaz drevnih amazonskih ratnica u rimskoj mitologiji.

I u starogrčkoj i u rimskoj mitologiji, heroj polubog Heraklo ubio je Hipolitu, kraljicu Amazonki, u jednom od svojih 12 pokušaja. Slike prikazane na pločicama su "bogate detaljima" i uključuju događaje iz Trojanskog rata između Grka i Trojanaca.

Mozaik također prikazuje Neptuna, starorimskog boga mora i 40 njegovih ljubavnica. “Ne možemo identificirati vrstu iskopane zgrade. To bi moglo biti javno kupalište ili nešto drugo. Dok ne završimo s kopanjem, nećemo znati", rekao je Saad.

Sulaf Fawakherji, poznata sirijska glumica i članica Upravnog odbora muzeja Nabu, kazala je da bi grupa pokrovitelja mogla kupiti i druge nekretnine u Rastanu, gradu za kojeg se vjeruje da u njemu mnogi artefakti postoje i čekaju da budu otkriveni. “Rastan je kroz historiju bio važno mjesto, a sada bi mogao postati vrlo važna turistička baština”, dodala je glumica.

Unatoč historijskoj važnosti ovog grada, Humam Saad ističe da nije bilo značajnijih iskapanja prije oružanog sukoba koji pustoši zemlju već 11 godina. “Nažalost, bilo je naoružanih skupina koje su 2017. pokušale prodati mozaik i čak su ga objavile na društvenim mrežama”, prisjeća se.

Sirijska nalazišta arheološke i kulturne baštine sistematski su pljačkana i uništavana tokom posljednjeg desetljeća zbog oružanog sukoba. Među najznačajnijim incidentima je osvajanje Palmire od strane takozvane Islamske države. Ovo mjesto UNESCO-ve svjetske baštine, s impozantnim 2000 godina starim rimskim kolonadama i drugim neprocjenjivim artefaktima, pretrpjelo je djelomično uništenje rimskog teatra.

U međuvremenu, sirijska vlada, unatoč problemima s gotovinom, polako obnavlja stoljetni bazar u Halepu nakon što ga je 2016. preuzela iz ruku oružanih opozicijskih snaga. Rastan je također bio jako uporište opozicije i tamo su se vodile teške borbe prije nego što je sirijska vlada ponovno zauzela grad 2018. godine.