Na sudovima u Rs-u do sada je završeno 101 suđenje pripadnicima VRs-a i MUP-a Rs-a optuženim za ratne zločine počinjene u Bosni i Hercegovini: 66 suđenja rezultiralo je osuđujućim, a 35 oslobađajućim presudama. Osuđeno je 114 pripadnika VRs-a na 606 godina i 2 mjeseca zatvora. Petorica su priznala krivice. Oslobođeno ih je 66, protiv jednog je povučena optužnica, a sedmorica optuženih umrli su ne dočekavši kraj suđenja ili pravosnažnost presuda.

Trenutno u Rs-u traje pet suđenja pripadnicima VRS-a, na optuženičkim klupama sjede šestorica, a četiri suđenja su u stanju mirovanja zbog bolesti četvorice optuženih. Dva suđenja s osam optuženih nalaze se u fazi pripreme, a dva optužena su u bijegu.

Na sudovima u Rs-u zbog ratnih zločina osuđeno je i 11 pripadnika HVO-a, na 64 godine zatvora. Jedan je oslobođen, jedan je preminuo tokom suđenja, dok se 22 optužena nalaze u bjekstvu, a nedavno su potvrđene i optužnice protiv još petorice. Jedan pripadnik hrvatsko-muslimanskih snaga, kako ga oslovljava presuda, osuđen je na 10 godina zatvora. Deset pripadnika ARBiH pred sudovima u Rs osuđeno je na 103 godine zatvora, a šestorica su oslobođena optužbi za ratni zločin.

KRAJIŠKI PROCESI

Na Okružnom sudu u Banjoj Luci završena su 42 suđenja pripadnicima VRs-a i MUP-a Rs-a, 38 ih je rezultiralo osuđujućim presudama, a četiri oslobađajućim. Oslobođena su 23 optuženika, protiv jednog je optužnica odbijena, a trojica su umrla tokom sudskog postupka. Ovaj sud osudio je 80 pripadnika VRs-a i MUP-a Rs-a na 458 godina i 3 mjeseca zatvora. Od njih 80, petorica su potpisala sporazume o priznanju krivice: Goran Kalajdžija i Mirko Jović (Šipovo), Milenko Zorić (Bosanski Petrovac), Žarko Vujanović (Bosanski Novi) i Radovan Zec (Kotor-Varoš). Samo dvije presude nisu pravosnažne: Mirko Božić, Bosiljko Marković i Ostoja Marković osuđeni su za zločine u općini Kotor-Varoš, a Slobodan Kuzmanović i Aleksandar Radić za zločine u Čelincu.

Za ratne zločine počinjene u Prijedoru osuđena su sedamnaestorica na 120 godina zatvora: Drago Radaković (20), Draško Krndija (20), Radoslav Knežević (10), Goran Nišević (6), Milenko Berić (6), Milorad Tadić (5), Sabahudin Kajdić (3), Sreto Rokvić (3), Pero Đurić (8), Stojan Bešir (7), Sretko Dragić (2), Zoran Torbica (1), Dalibor Jojić (1), Dragan Gnjatić (1), Dušan Gagić (10), Mladen Popović (10) i Boro Milojica (7). Oslobođeno ih je 11: Ranko Jakovljević, Miroslav Čađo, Mile Rodić, Dražen Raković, Rade Savić, Gojko Kesić, Zoran Banović, Miroslav Zec, Đorđe Jelčić, Zoran Milojica i Slobodan Muzgonja.

Ratni zločini u Šipovu – osuđena trojica na 19 godina zatvora: Goran Kalajdžija (2), Mirko Jović (7) i Nikola Dereta (10).

Zločini u Bosanskom Petrovcu – osuđena trojica na tri i po godine zatvora: Milenko Zorić (1), Dragić Barović (1,5) i Radivoje Adamović (1).

Zbog zločina u Ključu, osuđena su trojica na 9 godina: Rade Brkić (2), Brane Dmičić (4) i Mlađen Vasiljević (3).

Za ratne zločine počinjene u Sanskom Mostu pred pravosuđem Rs osuđen je Ratko Marinović (godina zatvora).

Ratni zločini u Bosanskom Novom – osuđena desetorica na 71 godinu zatvora: Žarko Vujanović (6), Ratko Goronja (6), Goran Petić (8), Zoran Đukić (7), Mladen Đukić (6), Goran Đukić (6), Milanko Vujanović (15), Mile Zgonjanin (6), Nikica Zgonjanin (5) i Milinko Konjević (6).

Zločini u Banjoj Luci – osuđena petnaestorica na 108 godina zatvora: Željko Bulatović (11), Siniša Teodorović (8), Zoran Gajić (6), Petar Bajić (6), Stojko Malić (8), Nebojša Lončarević (6), Boran Makivić (6), Miladin Trivić (15), Slobodan Bajić (8), Slobodan Tarandžić (3), Duško Zec (3), Dalibor Ponorac (8), Marko Marić (13), Nenad Tanasić (3,5) i Tihomir Boroja (3,5). Oslobođena su osmorica: Dragan Bajraktarević, Radenko Vučenović, Milorad Topić, Miladin Trivić, Miroljub Vujasinović, Radenko Kerozović, Goran Popović i Vinko Tešanović. U bjekstvu se nalazi Siniša Milojčić.

Za ratne zločine u Bosanskoj Gradiški osuđena su šestorica na 54,5 godine zatvora: Saša Lipovac (10,5), Željko Jović (10), Mirko Popović (8), Radivoje Tendžerić (10), Dragoslav Stanić (10) i Vlado Todorović (6). Oslobođena su trojica: Predrag Dobrnjac, Nenad Šukalo i Dražen Nikić.

Zbog ratnih zločina u Čelincu, osuđena su dvojica: Slobodan Kuzmanović (4) i Aleksandar Radić (3), a Milan Todorović preminuo je tokom žalbenog postupka (prvostepeno osuđen na 4 godine).

Prnjavor – za ratne zločine osuđena su trinaestorica na 28 godina i 3 mjeseca zatvora: Milivoje Kuzmanović (4), Goran Smiljanić (2), Miro Prodanović (2), Zoran Španić (2), Draže Lakić (9), Darko Savić (1,5); Vlado Budak, Petar Janković i Branko Šestić na po 1 godinu i 3 mjeseca; Dragan Pokrajac (1), Dušan Debeljak (1), Vojko Duronjić (1) i Vladimir Budišić (1). Mićo Pančić je oslobođen.

Kotor-Varoš – osuđena šestorica na 35 godina zatvora: Mirko Božić (7), Bosiljko Marković (7), Ostoja Marković (9), Radovan Zec (3), Miladin Bogdanić (6) i Ranko Stojanović (3). Dvojica su preminula: Goran Marković tokom suđenja, a Nedeljko Đukić u vrijeme žalbenog postupka (prvostepeno osuđen na 4 godine). Skender-Vakuf – osuđen Radomir Ševarika (2,5), a optužnica protiv Ranka Ševarike odbijena.

Na Okružnom sudu u Banjoj Luci osuđen je jedan pripadnik HVO-a (Tomo Jurinović potpisao je sporazum o priznanju krivice i izrečena mu je kazna od jedne godine zatvora) i jedan „pripadnik hrvatsko-muslimanskih snaga“ (Borislav Piličić – 10 godina), obojica za zločine u Kotor-Varoši. Ovaj je sud do sada osudio pet pripadnika ARBiH na 52 godine zatvora: Sulejmana Berbića na 10 godina i Ćamila Bilića na 11 za zločine u općini Kotor-Varoš, a Semira Alukića na 12, Fikreta Hirkića na 7, te Muhameda Kusurana na 12 godina za zločine u općini Prijedor, dok je Dževad Zec oslobođen optužnice za zločin u Kotor-Varoši.

Protiv osobe inicijala R. B., pripadnika TO Prijedor, pred Okružnim sudom u Banjoj Luci 27. 4. 2006. godine odbijena je optužnica za ratni zločin protiv civilnog stanovništva, stoji u odgovoru portparola suda Slavice Divjak od 30. marta 2023, a trenutno je pred ovim sudom u pripremi suđenje protiv M. S. i N. S., optuženih za ratni zločin protiv civilnog stanovništva počinjen na području općine Kotor-Varoš.

Na Okružnom sudu u Prijedoru završena su tri suđenja za ratne zločine – Aleksandar Knjeginjić, pripadnik VRS-a, osuđen je pravosnažno na 8 godina za zločin u Prijedoru. Optužnice da su učestvovali u rušenju Pastoralnog centra u Prijedoru pravosnažno su oslobođeni Bogoljub Kos, Milan Maksimović i Duško Vlačina, a Rajko Aleksić i Draško Aleksić nepravomoćno su oslobođeni optužbe da su u Kozarcu ubili ženu bošnjačke nacionalnosti.

SUĐENJA U DOBOJU

Okružno javno tužilaštvo u Doboju podiglo je do sada 56 optužnica za ratne zločine protiv 68 osoba i sve su potvrđene pred Okružnim sudom u Doboju, navela je Slobodanka Lukić, službenica za informisanje. U pisanom odgovoru od 23. marta 2023. ona kaže: „Nakon provedenih krivičnih postupaka po potvrđenim optužnicama, za 18 optužnica protiv 20 optuženih lica donesene su osuđujuće presude s izrečenim zatvorskim kaznama u rasponu od 1 do 13 godina, dok su za tri optužena lica donesene oslobađajuće presude. U dva predmeta obustavljen je krivični postupak zbog smrti dva optužena lica, a u jednom predmetu prekinuto je suđenje zbog psihičke bolesti optuženog lica koje je proglašeno trajno nesposobnim za praćenje suđenja. Donesena je i odbijajuća presuda za jednog optuženog, a jedan predmet u fazi optuženja preuzet od druge države radi nastavka krivičnog procesuiranja optuženog.“ Na kraju konstatuje da je riješeno 26 od 56 potvrđenih optužnica.

Pred Okružnim sudom u Doboju do sada je završeno 15 suđenja pripadnicima VRs-a – 12 presuda je osuđujućih i tri su oslobađajuće. Oslobođena su trojica, svi pravosnažno i svi optužbi za zločine u Doboju: Vojin Lukić, Branko Milanović i Marko Poletan, dok je proces protiv Stojana Grbića, optuženog za zločin u Tesliću, prekinut jer je zbog psihičke bolesti proglašen trajno nesposobnim za praćenje suđenja. Osuđeno je 13 pripadnika VRs-a na 39 godina i 9 mjeseci zatvora: Miroslav Pijunović na 2 godine (Teslić); Vojislav Brestovac na 8, Branislav Ninković na godinu i 3 mjeseca, Staniša Miljanović prvostepeno na 2,5 godine, te Milovan Peulić i Miladin Stević na po godinu zatvora (Doboj); Slavko Ikanović na 5,5 godina, Nenad Vasić na 3 godine i Miroslav Bojanić i Tihomir Stanković na po godinu (Derventa); Marko Broćilo na 5,5 godina (Odžak); Vladimir Šišić na 5 i Dragoljub Kojić na 3 godine (Bosanski Šamac).

Trenutno su na Okružnom sudu u Doboju u pripremi dva suđenja osmorici pripadnika VRS-a: Dragan Panić, Dragoslav Sljepčević, Dragan Toprek, Zoran Kolobarić, Srpko Vuković, Božimir Vuković i Mladen Marković (Teslić i Doboj) i Rade Radić (Bosanski Šamac).

Do sada je pred Okružnim sudom u Doboju završeno devet suđenja pripadnicima HVO-a i sva su rezultirala osuđujućim presudama, dok je jedan pripadnik HVO-a umro tokom suđenja (Zoran Ivanković bio je optužen za zločin u općini Derventa). Pravosnažno su osuđena devetorica na 55 godina zatvora: Esad Čavalić na 5, Derviš Čavalić na 5,5 godina, Ivica Perković na 4 godine (Derventa), Nihad Hamzić na 2 godine (Derventa i Bosanski Brod), Mirko Kovačević na 3 godine, Nedžad Omerović na 2,5 godine (Bosanki Brod), Senahid Ribić na 13 godina, Božo Matanović na 5 i Ferid Halilović na 15 godina (Odžak). Mirsad Brkić je prvostepenom presudom od 14. jula 2023. osuđen na 8 godina zatvora zbog ubistva dvojice civila u naselju Jezero i protuzakonitog zatočenja više civila u jednoj garaži.

Okružni sud u Doboju potvrdio je i optužnice protiv 32 pripadnika HVO-a i jednog pripadnik HV-a, ali, izuzev Jure Grubešića, kojem suđenje treba početi u septembru, niko se od njih još nije pojavio pred sudom. Nedostupni su: Jozo Brico (Derventa i Bosanski Brod), Ante Kurdija, Marko Jazvić, Luka Jozić, Miroslav Kopljar, Ante Štuc, Nijaz Čaušević, Dalibor Slabić, Goran Brekalo, Blažan Kljajić, Drago Lepan, Tadija Lepan, Ivica Pavić, Anto Opačak, Ante Pavić, Kadrija Mlivić i Ilija Tolić (Bosanski Brod), Marko Miloš, pripadnik HV-a (Odžak), Petar Krajinović, Pero Rašić, Nebojša Mirović i Dejan Tošić, na početak suđenja već nekoliko puta se ne pojavljuju ni: Damir Bubalo, Dražen Čičak, Dražen Kisić (Derventa), Svjetlan Kostadinović, a nedavno su potvrđene i optužnice protiv Dede Odobašića, te Adama Antolovića, Jakova Antolovića i Miljenka Bazlera (Bosanski Brod) i Željka Pudića (Derventa).

Pred Okružnim sudom u Doboju do sada nije suđeno pripadnicima ARBiH, ali je 27. marta 2023. ovaj sud potvrdio optužnicu Okružnog javnog tužilaštva u Doboju koja tereti Džemala Jukana da je, kao komandant 221. brdske brigade ARBiH (111. bbr) Gračanica, 10. augusta 1995. naredio artiljerijskom vodu da iz Lendića u općini Gračanica puca na civilne autobuse koji su iz Doboja vozili prema Ozrenu i po selu Boljanići, pri čemu su ubijena dva civila.

BIJELJINSKI SUD

Do sada je na Okružnom sudu u Bijeljini završeno 14 suđenja pripadnicima VRs-a i MUP-a Rs-a, pet ih je rezultiralo osuđujućim presudama, a devet oslobađajućim. Oslobođena su petnaestorica, a jedan je preminuo nakon potvrđivanja optužnice (A. V. – bio optužen za zločine u Zvorniku). Ovaj je sud do sada osudio petoricu pripadnika VRs-a na 33 godine i 10 mjeseci zatvora. Najveća kazna izrečena je Zoranu Pantiću – on je 1994. osuđen na 12 godina i 10 mjeseci za učešće u ubistvu šesteročlane porodice Isić u Bijeljini.

Jedan postupak, protiv Predraga Marjanovića, optuženog za zločine u općini Kalesija, u stanju je mirovanja od 2015. godine jer je „optuženi privremeno duševno poremećen“, a Grozdan Savić, optužen za zločine u Bijeljini, nalazi se u bijegu. Osuđeni su i: Danilo Spasojević na 5 i Rado Mihajlović na 8 (Bijeljina), Mirko Lukić na 3 (Kalesija) i Velimir Popović na 5 godina zatvora (Ugljevik), svi pravosnažno. Oslobođeni su pravosnažno: Dejan Radojković i Radosav Milovanović (Srebrenica); Staniša Stevanović, Milomir Vasić, Radomir Ostojić i Sreten Lazić (Bratunac); Milan Ignjatović (Zvornik); Dragan Čobić, Đoko Pajić, Petar Dmitrović, Đorđe Krstić i Ljubomir Mišić (Bijeljina); Ostoja Minić i Oliver Rodić (Ugljevik); dok je Nebojša Narančić oslobođen prvostepeno (Bijeljina).

Okružni sud u Bijeljini do sada je osudio jednog pripadnika ARBiH (Daut Tihić je za zločin u općini Srebrenica pravosnažno osuđen na godinu i 3 mjeseca ), a petoricu je oslobodio, sviju pravosnažno: Nezir Merdžić (Bratunac), Huso Salihović i Ibro Jakubović (Srebrenica) i S. H. i J. I. (Čelić).

OKRUŽNI SUD U TREBINJU

Pred Okružnim sudom u Trebinju do sada je završeno 12 suđenja pripadnicima VRS-a i MUP-a Rs-a za ratne zločine – osam ih je rezultiralo osuđujućim, a četiri oslobađajućim presudama. Oslobođena su petorica: Zoran Trivković, Živko Miletić, Momir Skakavac i Dragoje Radanović (Foča) i Jugoslav Tabaković (Trebinje), svi pravosnažno. Branko Koprivica osuđen je prvostepenom presudom na 6 godina zatvora za zločin u Gackom, ali je tokom žalbenog postupka preminuo.

Do sada je pred Okružnim sudom u Trebinju osuđeno osam pripadnika VRs-a i MUP-a Rs-a na 40 godina zatvora. Pored toga, četvorica su pred Vojnim sudom u Bileći osuđena za ubistvo Srđana Aleksića, što nije kvalifikovano kao ratni zločin – Savo Redžo, Dragan Ukropina, Simo Kovač i Milenko Kovač pravosnažno su osuđeni na po 2 godine i 4 mjeseca. Za ratni zločin pravosnažno su osuđeni: Ranko Stevanović na 14 i Zoran Pljevaljčić na 5 godina (Foča); Mileta Govedarica na 9 i Zoran Svorcan na 6 (Gacko); Nenad Dželetović na godinu (Bileća); te Milenko Vuković na godinu i po (Nevesinje); dok su nepravomoćno osuđeni Goran Govedarica na godinu i Predrag Lažetić na 2,5 godine, obojica za zločine u Gacku.

Na Okružnom sudu u Trebinju u toku su dva suđenja za ratne zločine protiv dvojice optuženih: Ilija Elez (Foča), optužen da je ratni zločin počinio kao pripadnik VRS-a, i Radomir Milić (Trebinje), kao pripadnik MUP-a Rs-a.

Pred Okružnim sudom u Trebinju sudilo se i jednom pripadniku HVO-a – Fikret Boškailo pravosnažno je oslobođen optužnice koja ga teretila da je počinio ratni zločin u općini Čapljina.

Podatke za Okružni sud u Trebinju potvrdio je predsjednik suda Bojan Stević. „Okružni sud u Trebinju izvršio je uvid u vaš tekst o suđenjima za ratne zločine, koji su vođeni pred Okružnim sudom u Trebinju. Vaše informacije su tačne i potpune“, napisao je Stević u pisanom odgovoru od 29. marta 2023.

OKRUŽNI SUD ISTOČNO SARAJEVO

Do sada je pred Okružnim sudom u Istočnom Sarajevu završeno 15 suđenja pripadnicima VRS-a – dva su rezultirala osuđujućim (Igor Milošević je pravosnažno osuđen na 5 godina za ratni zločin u općini Trnovo, a Dragoljub Granić na 7 godina za zločin u Sarajevu), a trinaest oslobađajućim presudama, dok je jedno suđenje počelo po optužnici za ratni zločin, ali je pred sami završetak Okružno javno tužilaštvo prekvalifikovalo optužnicu u silovanje (Jadranko Dilberović je pravosnažno osuđen na 5 godina za silovanje na okupiranoj Grbavici 1993). Oslobođeno je 16 pripadnika VRS-a, pravosnažno: Mladen Marković i Milan Komad (Višegrad), Milivoje Ašonja, Ilija Đerić, Dragiša Ćaćić, Milenko Ćaćić, Miloš Krsmanović i Vojo Motika (Rogatica), Milenko Krsmanović (Sokolac), Milenko Gojgolović i Zarije Ostojić (Vlasenica), Blagoja Vlačić (Šekovići) i Luka Majstorović (Sarajevo); nepravomoćno: Dragiša Tešić i Rajko Lošić, te Stevo Mumović (Vlasenica); dok je Nikola Savić (Višegrad) umro tokom suđenja, a Anđelko Pušanja (Han-Pijesak) u toku žalbenog postupka, nakon što je prvostepeno bio oslobođen. Jedno suđenje (Milanu Markoviću optuženom za zločin u općini Sokolac) nalazi se u stanju mirovanja zbog trajnog poremećaja ličnosti optuženog.

Do sada su pred Okružnim sudom u Istočnom Sarajevu završena dva suđenja pripadnicima ARBiH, jedno je završilo osuđujućom, a drugo oslobađajućom presudom. Na 48 godina, na po 12 svaki, osuđeni su Muhamed Adžem, Omer Uglješa, Senad Halilović i Suljo Karkelja za ratni zločin na području općine Goražde, dok je Jusuf Ahmetović oslobođen optužnice za ratni zločin u općini Vlasenica.

Podatke za Okružni sud u Istočnom Sarajevu potvrdio je sekretar suda Darko Mijatović.