Narodna skupština bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska je na večerašnjem nastavku pete posebne sjednice usvojila neustavni Prijedlog zakona o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti.

Ranije usvojeni zakon suspendovao je u aprilu visoki predstavnik Christian Schmidt, a Ustavni sud Bosne i Hercegovine ga je u septembru stavio van snage.

Valerija Galić, predsjednica Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, kazala je jučer kako RS nema nadležnost da regulira pitanje državne imovine. Naglasila je da su odluke Ustavnog suda konačne i obavezujuće i njihovo neizvršavanje ili sprečavanje izvršavanja od strane nadležnih organa javne vlasti u BiH predstavlja krivično djelo prema članku 239 Krivičnog zakona BiH.

Međutim, predsjednik RS-a Milorad Dodik izjavio je kako ovaj entitet neće dijeliti imovinu sa BiH. Poručio da je pitanje imovine riješeno Dejtonskim mirovnim sporazumom i Ustavom.

- Nemamo namjeru da tu imovinu dijelimo sa BiH, niti nam se ona može oteti antidejtonskim nasiljem i protivustavnim odlukama Ustavnog suda. U tome nikada neće uspjeti nijedan sud, pa ni ovaj njihov koji nije naš - naveo je Dodik na Twitteru, piše Faktor.