Dries i njegova supruga Eugenie, 93-godišnji nizozemski par koji je bio zajedno više od sedam desetljeća, umrli su u ponedjeljak, 5. februara, držeći se za ruke. Oboje jako bolesni, nisu htjeli biti razdvojeni i zatražili su takozvanu zajedničku eutanaziju, zahvat čiji je broj u porastu posljednjih godina i koju su odobrili liječnici koji su ih liječili.

Nisu bili anonimni par u Nizozemskoj. Bio je to Dries van Agt, katolik i bivši demokršćanski premijer Nizozemske između 1977. i 1982. Sa suprugom Eugenie Krekelberg imao je troje djece i sedmero unučadi od kojih su se u miru oprostili. Vijest je objavljena nekoliko dana kasnije, kada su već bili pokopani.

Dries van Agt je svoju ženu zvao "moja djevojka". Ona je bila stub njegovog života. Zaljubljenik u biciklizam upoznao ju je u studentsko doba. Nikada se više nisu razdvajali. U njegovom slučaju eutanazija se ne čini kao izbor katoličkog vjernika. Međutim, Van Agt, koji je na kraju glasao za ekologe i kritizirao službenu nizozemsku politiku o sukobu između Izraela i Palestine, vratio je svoju iskaznicu kršćanskog demokrate. Godine 2019. priznao je da bi eutanazija "bila opcija ako se život i patnja pokažu nepodnošljivima". Te je godine imao izljev krvi u mozak čije su se posljedice s vremenom pogoršavale, a pogoršalo se i zdravlje njegove supruge. Liječnici su prihvatili njihov dvostruki zahtjev jer su smatrali da ispunjavaju uvjete Zakona o eutanaziji koji je na snazi od 2002. godine.

Posljednjih godina raste broj dozvola traženih u duetu. U 2022. eutanazirano je 29 parova: 58 osoba, prema godišnjem izvještaju koji su objavili Regionalni odbori za reviziju eutanazije (RTE) koji pregledavaju sve one provedene u zemlji. U 2021. godini primijenjena je na 16 parova. U 2020. bilo ih je 13, a u 2019. 17 slučajeva. Ukupno su liječnici u 2022. izvršili 8720 eutanazija i potpomognutih samoubistava. Oni čine 5,1% svih smrtnih slučajeva zabilježenih u zemlji, što predstavlja povećanje od 13,7% u odnosu na 2021. Većina pacijenata – gotovo 60% – imala je rak. Eutanaziju se mora zatražiti slobodno i bez vanjskog pritiska. Liječnik koji brine o pacijentima mora se konsultovati s dva različita savjetnika kako bi svaki od slulajeva zasebno procijenio.

Kod eutanazije za jednu osobu jedan liječnik liječi pacijenta, a drugi provjerava je li zahtjev u skladu sa zakonom. U zajedničkoj eutanaziji postoje dva nadzornika.

Brojke za 2023. bit će spremne na proljeće i tek tada će se, kažu u regionalnim odborima, vidjeti je li došlo do općeg povećanja. Ono što je već poznato jest da su eutanaziju prošle godine zatražile 282 osobe s demencijom. Zabilježeno je i 115 slučajeva osoba s jednim ili više ozbiljnih psihičkih poremećaja. Prema posljednjem službenom izvještaju o procjeni zakona, 20% od 131 ispitanog liječnika smatra da je postupak eutanazije teret. Njih 69% bilo je neutralno. Pripremili su ga istraživači sa Univerziteta Erasmus u Rotterdamu i univerzitetske bolnice u istom gradu, kao i oni u Utrechtu i Amsterdamu, a pokazuje da je 25% liječnika u nekom trenutku osjetilo pritisak od strane pacijenta.

Nizozemski zakon o eutanaziji bio je prvi takve vrste u svijetu i donesen je 2001. Na snazi je od 2002. i dalje se smatra iznimnom praksom, a ne pravom pacijenta, a može dovesti do 12 godina zatvora ako ga se prekrši.