U izadvašvu Udruženja Divan, a sa podrškom Ministarstva kulture Republike Sjeverne Makedonije iz štampe izašao novi roman „Na pola puta“ renomiranog bošnjačkog i makedonskog autora Alije Avdovića čije je ovo peto djelo.

U svojoj recenziji Amina Porović kaže: „Ovaj roman prati ritam srca koji ljubavlju pulsira, gdje su ljubav i pravda hrabro povezane, gdje nadi udahnjuju duh, gdje nam autor autobiografski toplo i iskreno priča tu svoju priču, o životu nekada davnom u Sandžaku, prošlom i sadašnjem u selu Orizaru. U ovom romanu svako od likova, svako od njih nosi svoju sudbinu kao breme života koje se prosipa u vremenu dalekom, prošlom i ovom sadašnjem.“

Urednik izdanja dr Zećir Ramčilović nam je izjavio: „Roman je stvaran i izaziva velike i pomješane emocije u kome se prepliću sudbine Bošnjaka Sandžaka, Makedonije, dijaspore... Centar dešavanja je veleško selo Gornje Orizare, gdje osim emocija, ljubavi, pravde, hrabrosti, odmazde..., osim lirskog u romanu isti predstavlja i značajan doprinos za istoiju bošnjačkog naroda u Makedoniji što je isto tako važno za mlađe i generacije koje dolaze“.

Autor Alija Avdović vidno sretan zbog novog romana kaže: „Inspirisala me je naša sudbina koja zaslužuje da se ovjekovječi, da se nezaboravi jedan egzodus Bošnjaka pedesetih godina prošlog vijeka sa prostora Sandžaka koji su iz više razloga morali da napuste svoja vjekovna ognjišta. Tada je to bio dug put do Turske. Kao i obično do cilja nikada ne stižu svi, mnogi su ostali, neki su ostali na putu prema Turskoj. Mi smo mi ostali ovdje u Makedoniji, negdje na pola puta kako sam i naslovio roman."

Udruženje Divan je jedno od onih koja pored drugih opšto korisnih aktivnosti, ima bošnjački predznak. U izadvaštvu Divan kao i prije nastavlja sa podrškom, promocijom i afirmacijom bošnjačkih pisaca iz Makedonije. Ovaj roman, kao i mnogi drugi podržan je i od Ministarstva kulture Sjeverne Makedonije što je još jedna potvrda i o kvalitetu ovog izdanja.

Alija Avdović je bošnjački i makedonski književnik rođen u Gornjem Orizaru kod Velesa 1962. godine. Počeo je sa pisanje još u djetinjstvu, poezija i kratke priče. Njegov prvi rman je "Bolnije od smrti", nakon čega piše romane "Putnici", "Sudbina ili". "Kod ljubavi". 

Učesnik je mnogih kulturnih manifestacja u Makedoniji i regiji, a njegove pjesme i priče su objavljivane u više zbornika i antologija.