Jordanski kralj Abdulah II u srijedu će biti domaćin samita s egipatskim predsjednikom Abdelom Fatahom el-Sisijem i palestinskim predsjednikom Mahmoudom Abasom kako bi razgovarali o tekućim dešavanjima u Gazi, usred neprekidnih izraelskih napada, u kojima je ubijeno više od 23.000 ljudi, uglavnom žena i djece.

U saopćenju jordanskog kraljevskog suda navodi se da će kralj održati trilateralni samit "kako bi razgovarao o opasnim razvojima u Gazi i situaciji na Zapadnoj obali".

Samit dolazi kao dio napora da se "koordiniraju arapski stavovi kako bi se potaknulo na momentalni prekid vatre u Gazi i osigurala nesmetana isporuka humanitarne pomoći", navodi se u saopćenju.

Samit u srijedu dolazi usred regionalne turneje američkog državnog sekretara Antonyja Blinkena u nastojanju da spriječi širenje sukoba u regionu.

Izrael je napao palestinsku enklavu od prekograničnog napada palestinske grupe Hamas 7. oktobra, ubivši najmanje 23.210 Palestinaca, uglavnom žena i djece, i ranivši 59.167 drugih, prema lokalnim zdravstvenim vlastima.

Oko 85% stanovnika Gaze je raseljeno, a svi su nesigurni u hranu, prema UN-u. Stotine hiljada ljudi žive bez skloništa, a manje od polovine kamiona pomoći ulazi na teritoriju nego prije početka sukoba.

Kralj Abdulah rekao je u ponedjeljak da "neselektivna agresija" i granatiranje nikada ne mogu donijeti mir ili sigurnost.

Govoreći na Memorijalu genocida u Kigaliju u Ruandi, rekao je: "Više djece je umrlo u Gazi nego u svim drugim sukobima širom svijeta prošle godine. Od onih koji su preživjeli, mnogi su izgubili jednog ili oba roditelja, cijelu generaciju siročadi."

Gotovo svi stanovnici Gaze bili su prisiljeni napustiti svoje domove barem jednom, a mnogi su i dalje u pokretu, često se skrivajući u improviziranim šatorima ili pod ceradama zbog nemilosrdnih napada Izraela.

Kralj Abdulah, čija zemlja održava diplomatske veze sa Izraelom, ranije je izrazio "nedvosmisleno odbacivanje" prisilnog raseljavanja Palestinaca.

"Ovo je ratni zločin prema međunarodnom pravu i crvena linija za sve nas", rekao je on.

Monarh je također pozvao na "trenutni prekid rata u Gazi", zaštitu civila i usvajanje "jedinstvenog stava koji neselektivno osuđuje gađanje civila".