Hafiz Omer-ef. Camić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Janja, kazao je za Fenu da je taj projekt jedan od dokaza kako se vrši kultivacija vakufskog zemljišta i plasman proizvoda.

"Mi smo pokrenuli projekt ajetom iz Kur'ana 'Trudite se! Allah će trud vaš vidjeti, a i Poslanik Njegov i vjernici'. Mi s naše strane što možemo i uradimo. Kada bi svako sa svoje strane uradio ono što je neophodno, vjerovatno bi život svima nama bio bolji i ugodniji. U vrijeme krize hrane mi smo proizveli pšenicu, kukuruz i krompir. Ove godine smo posijali šest i po hektara pšenice, oko šest hektara kukuruza i jedan hektar krompira" kazao je efendija Camić.

Posebnu zahvalnost upućuje predsjedniku Medžlisa Islamske zajednice Janja, Izvršnom odboru i imamima koji su danonoćno pratili proizvodnju i sve poslove na vrijeme obavljali.

"Ovim projektom smo obezbijedili ekonomsku stabilnost Medžlisa Islamske zajednice Janja. Mi pšenicu nemamo gdje u Janji da skladištimo, nego ugovorimo prodaju s jednim od mlinova. Krompir ćemo donirati Behram-begovoj medresi, a jedan dio pšenice preuzmemo u vrijednosti brašna i doniramo jednoj humanitarnoj donaciji. Svake godine doniramo od 10 do 15 tona naših proizvoda" ističe ef. Camić.

Projekt se realizuje uz značajnu pomoć viših organa Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, kroz Fond Bejtu-l-mal, ali i druge vidove podrške Mutijstva i direkcije Rijaseta.

(FENA)