Džamija Anjuman Jama danas je samo betonski blok pun ruševina i prašine. Bio je to jedan od najpopularnijih hramova za muslimane u Gurugramu, u sjevernoj Indiji. Gotovo 500 vjernika okupljalo se svakog petka na džumi sve dok džamiju prošle godine nisu napali hinduistički ekstremisti. Vatra je progutala cijelu zgradu. Na vratima, pokušavajući spriječiti napadače da uđu i podmetnu požar, bio je imam, 22-godišnji mladić po imenu Mohammad Saad. Prvo je uboden u prsa. Zatim je, dok je krvario na zemlji, upucan iz neposredne blizine, stoji na poečtku reportaže koju je objavio El Mundo.

Nekoliko sati ranije, vjerska procesija koju su predvodile dvije krajnje desničarske hinduističke organizacije završila je sukobom nakon što je grupa  muslimanskih muškaraca počela bacati kamenje na gomilu koja je marširala kroz četvrt Gurugram. Bili su bijesni jer su te organizacije izvršile pritisak na lokalnu upravu kojom vlada Bharatiya Janata Party (BJP), nacionalna vladajuća stranka, da zabrani nedjeljne molitve u nekoliko džamija u gradu. U tim sukobima poginule su četiri osobe, uključujući dva policajca.

Vlasti su, kako bi pokušale zaustaviti nemire, uvele policijski sat i prekinule internet u području gdje su se sukobi koncentrirali. Ali to nije zaustavilo Hinduse, koji su tražili osvetu. Napali su muslimanske trgovine i restorane, kao i džamiju Anjuman Jama, jednu od rijetkih bogomolja koja je ostala otvorena.

Nasilje se proširilo i 30 kilometara južnije, do susjednog grada Sohna. U kvartu u kojem živi oko 200 muslimanskih porodica napadnute su kuće i zapaljena vozila. Svjedoci su rekli da je gomila muškaraca naoružana oružjem i palicama sve uništila uzvikujući: "Muslimani će biti masakrirani u ime Rama", misleći na jedno od božanstava hinduizma koje predstavlja pravdu.

Vlastima je trebalo više od 48 sati da obuzdaju val nasilja. U to vrijeme, u drugom dijelu zemlje, grupa muškaraca je pretukla i silovala mladog doktora muslimana. U vozu koji je išao za Mumbai, policajac je hladnokrvno ubio četvero ljudi, svi su bili muslimani. Neki su putnici događaj snimili mobitelima. "Ako želite živjeti u Indiji, morate glasati za Modija", čuje se kako ubojica govori na hindiju.

Deevetnaestog aprila u Indiji počinje dugo razdoblje općih izbora koje će trajati gotovo dva mjeseca. Premijer Narendra Modi favorit je za osvajanje trećeg mandata usred kontinuiranih krvavih epizoda nasilja nad muslimanima. Turbulentno okruženje koje razdire sklad i vjersku raznolikost goleme zemlje čije manjine – među njima 200 miliona muslimana i gotovo 30 miliona kršćana – predstavljaju 20% od njezinih više od milijardu i 420 miliona stanovnika.

Nakon izbijanja nasilja u Gurugramu, više od 3000 muslimanskih porodica navodno je pobjeglo u druge regije sjeverne Indije. Ovo je broj koji je iznio muftija Mohammed Salim, jedan od čelnika muslimanske zajednice u gradu. „Mnogima su spaljene kuće i poslovni prostori, ostali su bez ičega, a također se boje za svoje živote. Iako su borbe prestale, još uvijek ima sporadičnih napada“, objašnjava Salim.

Oko izgorjele džamije Anjuman Jama prisutna je veća prisutnost policije nego inače. Nayla, koja je radila kao profesorica engleskog u srednjoj školi, kaže da mnoge žene poput nje više ne izlaze iz kuće noću zbog straha od silovanja ili batina od strane hinduističkih nacionalista. “Prije sedam dana dva su muškarca izgrdila tinejdžerku jer je pod hidžabom. Odbila ga je skinuti i dečki su je počeli udarati. Zatim su prijetili da će zapaliti trgovinu koju su držali njeni roditelji ako to prijavi policiji”, kaže Nayla.

Područje pobune u kojem se nalazi džamija, poznato kao Sektor 69A, jedno je od najsiromašnijih slamova u Gurugramu, s nekoliko sirotinjskih naselja na javnom zemljištu. Velika većina domaćeg stanovništva su muslimani. Nekoliko kilometara odatle krajolik je vrlo drugačiji: čiste, popločane avenije koje su okružene velikim zgradama, restoranima i modernim trgovačkim centrima.

Neke od velikih međunarodnih korporacija, poput Googlea, Facebooka i Deloittea, imaju urede u ovom dijelu Gurugrama, grada s više od milion i pol stanovnika, susjednog glavnom gradu New Delhiju, koji je prije samo 50 godina bio gomila sela koja su živjela od poljoprivrede i koje je sada jedno od središta te tehnološke Indije. Treći je grad s najvećim dohotkom po glavi stanovnika. I jasan primjer nesrazmjernih kontrasta koji se nalaze u zemlji čija je ekonomija jedna od najvećih.