Gabriel Attal je sa 34 godine najmlađi premijer Francuske. Ali on je i prvi otvoreni homoseksualac. U Francuskoj se na to malo ko osvrnuo. Vijest je bila da to nije vijest. Attal ne krije da je homoseksualac, ali o tome ne priča previše. On nije aktivista. Osim toga, francuski mediji iznimno su oprezni kad se radi o nečijem privatnom životu. Prakticira se neka vrsta prava na ravnodušnost koja dovodi do toga da se smatra da seksualna orijentacija političara nije relevantna.

Attal nije prvi. Prije njega su se kao homoseksualci deklarirali zvaničnici u Luksemburgu, Irskoj ili Belgiji. Tu su ministri, gradonačelnici... Možda se čini gotovo banalno ali to više nije vijest. Attalova homoseksualnost dospjela je u javnost 2019. godine.

Gabriela Attala nazivaju političkim čudom. S 22 godine već je bio savjetnik u ministarstvu. S 29 godina bio je državni sekretar. Kasnije je bio glasnogovornik Vlade, ministar javnih poslova, a do ovog utorka ministar obrazovanja. Kao nasljednik dosadašnje premijerke Elisabeth Borne, on je namlađa osoba na toj poziciji od nastanka Pete Republike, ustavnog režima koji je 1958. utemeljio general De Gaulle. Samtra se da će naslijediti Macrona u Jelisejskoj palači.

Attal je proizvod elite pariškog „rive gauchea“, lijeve obale Seine, buržoaske i intelektualne. Njegov otac bio je filmski producent, Attal je studirao na prestižnoj Alzaškoj školi i na Sciences Po, Institutu za političke studije u Parizu. Osnove politike naučio je u kabinetu socijalističke ministrice Marisol Touraine. Tada je stupio u kontakt sa skupinom ambicioznih savjetnika oko ministra privrede, socijaliste Françoisa Hollandea. Tu je upoznao svog budućeg partnera, Stéphanea Séjournéa, vjernog Macronovog saradnika još od od početaka njegove političke karijere, sredinom prošlog desetljeća.

Attalovu ideologiju teško je definirati. Dolazi iz Socijalističke stranke, pripada macronoviom progresivbnom krilu. U kratkom mandatu u Ministarstvu obrazovanja njegova je popularnost vrtoglavo porasla. Hvali ga desnica, prvenstveno zbog zabrane nošenja abaje u učionicama, tradicionalne ženske tunike u nekim muslimanskim zemljama koja je identificirana kao znak vjerskog identiteta. Borbu protiv vršnjačkog nasilja postavio je kao svoj prioritet.

Attalovo imenovanje znak je smjene generacija. Druga zvijezda francuske politike u usponu je Jordan Bardella, predsjednik Nacionalnog okupljanja (RN), nasljednika stare ultra ultra desničarske stranke Nacionalni front. Bardella, desna ruka Marine Le Pen, ima 28 godina. On će biti kandidat RN na evropskim izborima, možda protiv Attalovog partnera Séjournéa. Bardella je izraziti favorit. Prvi test za novog premijera bit će ovi izbori. Sveobuhvatni poraz Macrona protiv ekstremne desnice značio bi težak udarac. 

U Attalovoj vladi nekoliko je iznenađenja, jedno od njih je i Rachida Dati, ministrica pravosuđa u vrijeme konzervativnog premijera Nicolasa Sarkozyja i optužena od 2021. za slučaj navodne korupcije i zloupotrebe ovlasti, Njeno imenovanje potvrđuje Macronov zaokret udesno. Macron se odriče nekih lijevih ministara koji su se u decembru pobunili protiv usvajanja zakona o imigraciji jer su ga smatrali previše desnim.

Još jedno iznenađujuće imenovanje je ono Stéphanea Séjournéa, trenutno čelnika liberalne grupe Renew u Evropskom parlamentu i Macronovog čovjeka od povjerenja. On je novi ministar vanjskih poslova umjesto Catherine Colonna. Godine 2021. novine Le Monde objavile su da su Séjourné i Attal de facto par. U nedavnim izjavama za Libération, Séjourné nije ni potvrdio ni negirao da su još uvijek par.

U Attalovoj vladi našla se Rachida Dati, ministrica pravosuđa u vrijeme konzervativnog premijera Nicolasa Sarkozyja i optužena od 2021. za slučaj navodne korupcije i zloupotrebe ovlasti, Njeno imenovanje potvrđuje Macronov zaokret udesno. Macron se odriče nekih lijevih ministara koji su se u decembru pobunili protiv usvajanja zakona o imigraciji jer su ga smatrali previše desnim.

Dati je kći muslimanskih imigranata u porodici od 11 braće i sestara. Otac joj je bio marokanski radnik; njezina majka, Alžirka nije znala čitati. Radila je od 14. godine, dok je studirala. Bila je sutkinja, a potom i ministrica pravosuđa kod Sarkozyja između 2007. i 2009. Do sada je bila čelnica konzervativne opozicije u Vijeću Pariza, najžešća protivnica gradonačelnice, socijalistice Anne Hidalgo.

Još jedno iznenađujuće imenovanje je ono Stéphanea Séjournéa, trenutno čelnika liberalne grupe Renew u Evropskom parlamentu i Macronovog čovjeka od povjerenja u Ministarstvu vanjskih poslova umjesto Catherine Colonna. Godine 2021. novine Le Monde objavile su da su Séjourné i Attal de facto par. U nedavnim izjavama za Libération, Séjourné nije ni potvrdio ni negirao da su još uvijek par.