Društvo | 27.12.2023.

Vandali tu među nama

U Bužimu srušili školu na njen stoti rođendan

U razgovoru s predsjednikom ove komisije Farukom Kapidžićem saznali smo da rušenje škole još nije gotova stvar. Komisija će uskoro donijeti odluku kojom se zabranjuje bilo kakva gradnja na mjestu Stare škole dok se ne donese konačna odluka o proglašenju nacionalnim spomenikom. Osim toga, ubrzo će se pristupiti i sastavljanju optužnice za sve koji su odgovorni za rušenje.

JASMIN GROŠIĆ

Nisu Mongoli, Vandali, Huni i četnici jedini rušitelji civilizacija. U vremenima u kojima živimo ima ih mnogo, puno više nego što to možemo zamisliti. Jedni ruše iz mržnje, drugi iz neznanja, a treći zbog ličnog interesa.

U Bužimu, malom gradu na sjeverozapadu Bosne i Hercegovine, koji je u posljednjoj agresiji i odbrambeno oslobodilačkom ratu svojom borbom i hrabrošću zadivio svijet, desio se nesvakidašnji slučaj barbarizma. Pritajeni rušitelji, skriveni među nama, zarad vlastite koristi ili ko zna iz kojeg drugog razloga, srušili su najstariji objekt u Bužimu, zgradu stare osnovne škole.

Ovaj objekt, koji je ove godine dočekao svoj stoti rođendan, nažalost, skoro u potpunosti je porušen.

Zgrada Stare osnovne škole u Bužimu, građena je u vrijeme Kraljevine SHS sredstvima mještana a njena gradanja potrajala je više od decenije, s obzirom na to da se radilo o veoma skupom objektu za ondašnje prilike. To je bio reprezentativni objekt, koji je svjedoči o urbanom i arhitektonskom razvoju ovoga kraja.

Škola je napravljena na zemljištu koje je, prema kazivanju mještana, uvakufio Hasan (Hase) Isaković. Gradnju su finansirali građani općine Bužim koji su osigurali sav potreban građevinski materijal (kamen, pijesak, željezo, kreč, opeku i drvo). Objekt je zidao majstor Burzić iz Bužima.

Građevina je zidana klesanim i lomljenim kamenom, koji, zbog svoje crnkaste boje, daje posebnu ljepotu građevini. Kamen je vađen iz obližnjih majdana i transportiran konjskim i volovskim zapregama.

Zgrada se sastojala iz dva krila, koji su se razlikovali po svojoj arhitekturi. Stariji dio zgrade (koji se nalazio pored glavne ulice) imao je kordunski krov s dvije atike. Tlocrt ovog dijela zgrade nije kvadratni, nego u obliku slova “ׅT”. Na sjeverozapadnoj strani je isturen dio u kojem se nalazilo drveno polukružno stepenište koje je vodilo do stanova u potkrovlju. Noviji dio zgrade (koji se nalazio do nove škole) dozidan je u socijalističkom periodu i bio je kvadratnog oblika. Oba dijela zgrade imala su podrumske prostorije i dva sprata u kojima se nalaze učionice. Fasada je bila žuto-zelenkasta.

Objekt stare osnovne škole u Bužimu od izuzetne je arhitektonske, kao i kulturno-historijske važnosti jer svjedoči o urbanom razvoju Bužima i čuva sjećanje na početak i kontinuitet modernog osnovnog obrazovanja. U staroj i novoj zgradi Osnovne škole “Bužim” kroz njenu historiju prodefilirali su desetci hiljada učenika, tako da je većina stanovnika općine Bužim i emocionalno vezana za objekt stare škole. Uz izuzetak krova i fasade, građevina je bila u prilično dobrom stanju.
U posljednje vrijeme, kod nekih pojedinaca, pojavili su se apetiti za rušenjem Stare škole i u velikoj tajnosti radili su na pripremi plana za rušenje ove građevine od posebnog kulturnog i historijskog značaja.

Podsjećamo da je 2019. godine, sudski vještak građevinske struke mr. Ibrahim Bašić izradio elaborat kojim je bila predviđena obnova zgrade. Međutim pobornici rušenja objekta nisu se složili s tim, te su naručili drugi elaborat koji je sugerirao potpuno rušenje i uklanjanje zgrade, pravdajući to kojekakvim tvrdnjama da je seizmički nestabilna i da ugrožava sigurnost prolaznika.

Početkom novembra 2023. godine građani Bužima podnijeli su Peticiju za proglašenjem Stare škole u Bužimu nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine. Komisija za zaštitu i očuvanje nacionalnih spomenika je 13. novembra 2023. godine uputila Zahtjev za dostavu dokumentacije svim nadležnim organima i institucijama općine Bužim.

U skladu sa Aneksom 8. (član V, stav 3) Općeg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini, navedeno je da su do donošenja konačne odluke Komisije, svi nadležni organi vlasti, institucije i pojedinci dužni suzdržati se od poduzimanja mjera koje mogu oštetiti to dobro.
Peticije, protivljenje građana i akt koji je dostavila Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika nisu mogli zaustaviti pojedine kabadahije, koje su umislile da mogu raditi šta hoće.

U razgovoru s predsjednikom ove komisije Farukom Kapidžićem saznali smo da rušenje škole još nije gotova stvar. Komisija će uskoro donijeti odluku kojom se zabranjuje bilo kakva gradnja na mjestu Stare škole dok se ne donese konačna odluka o proglašenju nacionalnim spomenikom. Osim toga, ubrzo će se pristupiti i sastavljanju optužnice za sve koji su odgovorni za rušenje.

Građani Bužima koji se protive ovom institucionalnom vandalizmu poručuju da škole ruše oni koji ih ne vole, koji mrze znanje i prosvjećenost. Upozoravaju da na položaje, koje ne zaslužuju, dolaze ljudi bez znanja, uz pomoć novca, prijatelja i određenih moćnika. Poruka njima je da neće uspjeti u svojim namjerama i da će ih historija pamtiti isto kao što su zapamtili Mongole i ostale rušitelje kulture.

Stavovi koje zastupaju autori nisu nužno i stavovi uredništva. Nijedan dio ovog izdanja ne smije se umnožavati, kopirati ili na bilo koji način reproducirati i koristiti bez izdavačevog pismenog dopuštenja.

Povezani članci

Arkan fasovao na Ključu, pa pobjegao iz Sanskog Mosta

Hoće li Suljagić reagirati na izraelsko negiranje genocida u Srebrenici

U izraelskim napadima na izbjeglički kamp ubijeno osam Palestinaca, među njima i beba

Velike kompanije otimaju se za TikTok