Kultura | 14.12.2022.

U Etnografskom muzeju

U Beogradu otvorena izložba "Žena… život Palestina"

Prema riječima autorice Rawan Anani, palestinsko nasljeđe je, na njenim slikama, uvijek bilo prisutno kroz palestinske folklorne haljine, kaligrafiju, boje, palestinske pejzaže i tradicionalne stare kuće. Njen fokus je na palestinskoj ženi koja je simbol zemlje, snage i kreativnosti

R. I.

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana solidarnosti s palestinskim narodom, u Beogradu je otvorena izložba palestinske umjetnice Rawan Anani pod nazivom "Žena...život Palestine".

Izložba će biti otvorena do 20. decembra u Etnografskom muzeju, a realizira se u saradnji s Ambasadom Države Palestine u Republici Srbiji.

Prema riječima autorice Rawan Anani, palestinsko nasljeđe je, na njenim slikama, uvijek bilo prisutno kroz palestinske folklorne haljine, kaligrafiju, boje, palestinske pejzaže i tradicionalne stare kuće. Njen fokus je na palestinskoj ženi koja je simbol zemlje, snage i kreativnosti.

Ambasador Palestine u Srbiji Mohammed Nabhan zahvalio je svima koji su došli na otvaranje izložbe mlade umjetnice.

"Kao što vidite, ovi radovi imaju živopisne boje. Umjetnica slika samo žene. Zašto samo žene? Jer žena zauzima presudno mjesto u našem društvu. Izložba je organizirana povodom Međunarodnog dana solidarnosti s palestinskim narodom", rekao je Nabhan.

Generalna skupština UN-a 1979. godine usvojila je odluku prema kojoj se 29. novembar obilježava kao Međunarodni dan solidarnosti s palestinskim narodom.

Nabhan je podsjetio da je 1947. Generalna Skupština UN-a donijela Rezoluciju br. 181 o podjeli Palestine, čime je jedan narod protjeran sa svoje zemlje i lišen svoje domovine, narod koji je postao zavisan od volje i trgovine međunarodne zajednice.

"Godine 1947. muškarci su morali da zarađuju za život, a žene su ostajale kod kuće da čuvaju djecu i pripreme ih za život. I zahvaljujući ženi, mi smo opstali kao narod. Te slike prikazuju život, koliko se mi radujemo životu i koliko volimo život", istakao je Nabhan.

Nada se da će večeras prisutni u Etnografskom muzeju u Beogradu upoznati i dio njihove kulture.

"Na ovim slikama su i reljefi naših gradova, gdje se vidi da su džamije i crkve jedna pored druge. Tako je bilo i tako će da bude uvijek", pojasnio je Nabhan.

Direktorica Etnografskog muzeja u Beogradu Tijana Čolak Antić kazala je da ova izložba pokazuje sličnost između palestinskog naroda, njihovih nacionalnih kostima i narodne nošnje Srbije.

"Ona ukazuje na to da, iako smo geografski daleko, ustvari smo jako bliski", dodala je Čolak Antić.

Stavovi koje zastupaju autori nisu nužno i stavovi uredništva. Nijedan dio ovog izdanja ne smije se umnožavati, kopirati ili na bilo koji način reproducirati i koristiti bez izdavačevog pismenog dopuštenja.

Povezani članci

Jurjevdan u narodnoj kulturi Bošnjaka

Čovjek u kojem su se spojili Orijent i Evropa

Sebilj i Opresa

Najstariji muslimanski grobovi imaju samo jedan nišan