Podsjetimo, Đoković je trebao igrati na teniskom turniru Australian Open. Po dolasku u Australiju 5. januara ove godine ukinuta mu je viza, te je smješten u prihvatni centar. Nakon Đokovićeve žalbe Sud je ukinuo odluku o poništenju vize. Ali, minister za migracije ima diskreciono parvo da ponovo poništi vizu. Čekalo se to nekoliko dana. A u međuvremenu se saznalo, osim šo je Đoković jedan od najpoznatijih antivaksera na svijetu, da je medicinsko izuzeće blago rečeno klimavo. Đoković je tvrdio da je prebolio koronu, ali u trenutku kada je znao da je pozitivan pojavljivao se na javnim skupovima i to bez maske, nije smio nigdje putovati, jer je to uslov za ulazak u Australiju, a putovao je u Španiju. Osim toga, sumnjivi su i testovi na koronu, čas su bili negativni, čas pozitivni. I nakon svega, ponovo mu je ukinuta viza. Ponovo se žalio Sudu, ali sud je ovoga puta podržao australskog ministra. Đoković je sada na letu za Dubai.

Ali njegov slučaj samo pokazuje u kakvom okruženju mi živimo.

Primjera radi, Milorad Dodik je u pismu Novaku Đokoviću napisao: “Za nas u RS nema dileme da je na sceni politička odluka i da se dobrim dijelom puno toga u Australiji sramno izdešavalo jer si Srbin. Tim više je tvoja žrtva, sportska i lična, i tvoja postojanost i vjernost sebi, održana u trajanju cijelog sramnog i montiranog procesa, za nas još sjajnija i značajnija”.

Na njegovu izjavu reagirao je Dino Konaković. On je na Twitteru napisao: “Ako su vlasti u Australiji gledale obilježavanje neustavnog praznika u RS-u, vidjele ratne zločince iza Brnabić, Vulina, Dodika, vrlo je moguće da je Dodik upravu. Rekao je da je politika uticala na odluku da se Đoković deportuje jer je Srbin. Nije nemoguće”.

Otac Novaka Đokovića Srđan objavio je slijedeće: “Završio je pokušaj atentata na najboljeg svjetskog sportaša. 50 metaka Novaku u prsa. On nakon svega daje podršku mladom igraču od 17 godina. E, to je Nole, čovjek, brate... Vidimo se u Parizu”.

"Malo prije sam razgovarao sa Novakom i bodrio ga. Rekao sam mu da jedva čekam da dođe u Srbiju, vrati se u svoju zemlju i bude tamo gdje je uvijek dobrodošao. Da 11 dana maltretirate najboljeg tenisača pa da mi 11 dana uručite odluku koju ste donijeli prvog dana...", rekao je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Istaknuo je i da su se australske vlasti koristile lažima. "Vidjeli ste u samom besmislenom procesu koliko tužitelj laže. Oni jednostavno lažu. Kažu da je u Srbiji cijepljeno manje od 50 posto ljudi, a službeno je 58 posto. To je više nego u mnogim zemljama Europske unije. To je bio jedan besmisleni argument, ali je u orvelovskim predstavama i to moguće", komentirao je Vučić.

Kao što vidite, nikoga među ovim komentatorima ne zanima suština, a suština je da je čovjek prekršio pravila i da je zbog toga kažnjen. U zemljama u kojima zakoni jednako vrijede za sve, balkanski argument broj jedan “znaš li ti ko sam ja” ne prolazi. I nevjerovatno je kako su Srbi opet sve sveli na politiku i svoju tobožnju ugroženost, sad čak i u dalekoj Australiji. Cijeli svijet je protiv njih. Opet! Po ko zna koji put!