Društvo | 26.06.2023.

Nakon širenja informacije o mogućem zatvaranju zbog slabe posjećenosti

Tuzlaci pohrlili u kafić u kojem rade osobe s Downovim sindromom

Prilikom otvaranja Kluba „Zmajevo srce“ u maju prošle godine, istaknuto je da ovo nije objekt isključivo humanitarnog karaktera, nego da će raditi kao i svi drugi ugostiteljski objekti s ciljem da uposlenici sebi zarade plaću, ali i da kroz interakciju i druženje s mušterijama poboljšaju svoju socijalizaciju. No, zbog lošeg poslovanja u proteklim mjesecima, razmatrala se mogućnost zatvaranja.

ALMA ARNAUTOVIĆ

Kada se društvenim mrežama počela širiti vijest da bi se zbog izuzetno malog prometa tuzlanski kafić, odnosno Klub „Zmajevo srce“, u kojem su zaposlene osobe s invaliditetom, mogao zatvoriti, Tuzlaci su proteklih dana pokazali solidarnost i pohrlili na piće i osvježenje u ovaj objekt. 

Klub je nedavno preselio na novu lokaciju te se sada nalazi u Tržnom centru na Sjenjaku, a u njemu su trenutno radno angažirane osobe s Downovim sindromom. Zaposleno je pet osoba.

Inače, prilikom otvaranja Kluba „Zmajevo srce“ u maju prošle godine istaknuto je da ovo nije objekt isključivo humanitarnog karaktera, nego da će raditi kao i svi drugi ugostiteljski objekti s ciljem da uposlenici sebi zarade plaću, ali i da kroz interakciju i druženje s mušterijama poboljšaju svoju socijalizaciju. Osim toga, većina njih se od ranije bavi sportom i ostvaruju značajne rezultate u svojim kategorijama.

Zbog lošeg poslovanja u proteklim mjesecima, sada se razmatra mogućnost zatvaranja „Zmajevog srca“, kafića koji su, kako nam je rekao Omer Isović, pokretač i realizator ove ideje, građani prihvatili, ali u njega, iz nekog razloga, ne dolaze. Zapravo, kada se organiziraju određeni događaji, svi se odazovu, a poslije toga nastupa zatišje i danima je dnevni promet u prosjeku 20 KM. Prije nekoliko dana kafić je posjetila samo jedna osoba i dnevna zarada iznosila je četiri KM.

„Loše radimo od novembra. U posljednje dvije sedmice to je bilo itekako vidljivo. Nakon podjele informacije o tome na društvenim mrežama, dobivamo podršku, ali sve je to kratkog maha. Svijest građana moramo promijeniti, jer su mi neki rekli da ovdje ne dolaze zbog toga što im je teško gledati ove mladiće i djevojke. Nama su potrebni gosti. Dobijemo ogromnu podršku u virtualnom svijetu, ali ako bi ta podrška bila barem djelimično u realnosti, mogli bismo zaposliti još petero ljudi. Roditelji ovdje zaposlenih kažu da im djeca nikada nisu bila sretnija, jer su prvi put uvaženi i cijenjeni, punopravni građani našeg društva“, izjavio je Isović, dodajući da Klub može spasiti samo konstantna posjeta.

Tokom naše posjete Klubu svi su stolovi bili zauzeti.

Dočekali su nas i uslužili veseli Boris i Edo, kojima u radu unazad mjesec pomaže Alma Hajdarević.

„U proteklom periodu nismo imali mnogo gostiju, ali nadamo se da će, kako se vrijeme proljepšalo i kada smo otvorili baštu, posao krenuti nabolje. Jučer i danas objekt nam je pun i drago mi je zbog toga, prvenstveno zbog mojih kolega. Oni su veoma komunikativni i žele raditi. Ništa im nije teško ni mrsko. Snalaze se i u gužvi. Ja sam za šankom, a oni uslužuju goste. Naša ponuda se zasniva na bezalkoholnim pićima, gaziranim i negaziranim, a imamo i palačinke. Trenutno nemamo drugih slatkih ili slanih jela u ponudi“, kazala je Hajdarević.

Jedan od gostiju bio je Elvis Gušić, koji bi, priznaje, dolazio i češće da stanuje u blizini ovog kafića.

„Vidio sam na Facebooku da se dijele objave 'Zmajevog srca' i da im prijeti zatvaranje. Došao sam da podržim njihov rad i pošaljem poruku da ova populacija nije sama. Ovdje smo porodično, mada nam nedostaje jedan član, koji je u obdaništu. Drago mi je što mogu vidjeti znatan broj gostiju. Atmosfera je izuzetno lijepa i pozitivna“, ocijenio je Gušić.

Uz ostale posjetitelje, zatekli smo i dvije grupe gostiju: učenike Srednje medicinske škole iz Tuzle i članove Crvenog krsta Tuzla.

„Došli smo s eksterne mature. Polagali smo hemiju. Poslije ispita smo se dogovorili da dođemo na kafu jer smo čuli da se kafić preselio, a i ranije smo išli dok su bili na staroj lokaciji. Nas osmero je ovdje trenutno. Utisci o kafiću su izuzetno lijepi i mi im želimo sve najbolje i mnogo uspjeha u radu“, izjavila je učenica Ajla Hodžić.

Sa „Zmajevim srcem“ solidarizirali su se i Amel i Besima Memišević, roditelji koji prodajom šarenih čarapica sa zanimljivim crtežima dopunjavaju budžet neophodan za liječenje svojih sinova u Istanbulu. Upućujući putem Facebooka poziv „za raju“ da posjete navedeni kafić, Memiševići su istaknuli da će svaki posjetitelj koji popije kahvu na poklon dobiti par čarapica. I ovaj je poziv naišao na oduševljenje korisnika.

Uz nadu da će trenutni odziv mušterija postati stalan, na odlasku iz „Zmajevog srca“, uz pozdrav „Vidimo se“, ispratili su nas njegovi zaposlenici dok su žurili da usluže nove goste.

Stavovi koje zastupaju autori nisu nužno i stavovi uredništva. Nijedan dio ovog izdanja ne smije se umnožavati, kopirati ili na bilo koji način reproducirati i koristiti bez izdavačevog pismenog dopuštenja.

Povezani članci

Diverzijom u Glavnoj pošti Sarajevo i BiH bili su odsječeni od svijeta

Drugi maj 1992. godine, bitka svih bitaka

SIDRANOVO PRVOMAJSKO SJEĆANJE: Proš’o Tito, ja ga ne vidio

Svako ima svog Titu: Znaju li daije za teobu?